Това заяви управителят на МБАЛ Ботевград на днешното заседание на общинския съвет. Тази идея той вече е споделил с директора на НЗОК Пламен Цеков, който също я е оценил положително. Като консорциум двете болници могат да сключат един договор с касата и да разпределят коя болница които отделение ще развива. „В Етрополе може да остане една много силна ортопедия, каквито традиции има от години” – заяви д-р Филев. Той сподели, че при последното му посещение в Германия е разбрал, че всички общини под 20 000 души няма да имат собствена болница. Според него това ще се случи и в България и много по-разумно е здравните заведения да се обединяват, вместо да се закриват.
Управителят на болницата заяви също, че ще заведе съдебно дело срещу Спешна помощ. Той ще настоява Спешна помощ да плаща наем на болницата за помещенията, които ползва. Според него средствата, които Спешна помощ плаща за ток и вода не отговарят на реално изразходваните.
Д-р Филев подчерта, че няма да позволи в болницата да се правят изследвания и рентгенови снимки на пациенти на Спешна помощ безплатно. „Спешна помощ е държавна структура, трябва да си има своя лаборатория, където да се правят изследвания на кръв, снимки и т.н”, а не безплатно да се ползват от болницата, която е общинска. Не сме отказали на никой, който си е платил по ценоразписа, който сме обявили на електронното табло” – заяви д-р Филев.
Кметът на общината Георги Георгиев благодари на д-р Филев за работата му като управител. „Така както д-р Филев е трън в очите на много хора, така и ботевградската болница е трън в очите на много ведомства в Софийска област, тъй като все още не са изчезнали онези канибали, които само чакаха болницата да фалира, за да я разпарчетосат” – заяви кметът. „Крайно неприятни обаче остават взаимоотношенията  между семейните лекари, лекарите от доболничата помощ, Спешна помощ и болницата” – подчерта Георги Георгиев.
Христо Якимов поиска информацията за състоянието на болницата да бъде върната за ново разглеждане, тъй като е непълна.
В изказванията си Йордан Йорданов, Маргарита Кирова, Цеца Христова  и Петя Кочкова подчертаха, че под управлението на д-р Филев ботевградската болница се е стабилизирала и заработила много по-добре.
С 19 гласа „за” информацията за организационното и финансово състояние на МБАЛ Ботевград за периода от януари до август 2012 г. бе приета.