Чакат ни много слънчеви дни, валежите – под обичайното за месеца
 
Сравнително топъл октомври ни очаква тази година. Най-високите температури през месеца ще бъдат между 27 и 32 градуса, а най-ниските -  между минус 1 и 4 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
По думите на метеороложката Марияна Попова през октомври се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за равнините ще бъде между 11 и 15 градуса, във високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.  Според очакванията на метеоролозите дъждовете през идващия месец ще бъдат под нормата за тази част от годината.
След горещите дни в края на септември през първото десетдневие на октомври температурите бавно и постепенно ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните.
Времето ще бъде променливо, на места ще има и превалявания, главно през периода 2- 5 октомври, но ще има и слънчеви дни, особено през втората половина от десетдневието.
През второто десетдневие ще се редуват спокойни и сравнително топли дни с дни, през които обаче ще преминават атмосферни смущения и ще има условия за валежи.
Най-голяма е вероятността за това около 11, 14 и 18 октомври. През дните с валежи ще има и краткотрайно, но чувствително застудяване, при което на места в страната ще има и слани.
Като цяло за периода средноденонощните температурите ще останат по-високи от обичайните.
През третото десетдневие на октомври се очакват повече топли и слънчеви дни от нормалното, но с условия за характерните мъгли и с ниска слоеста облачност в сутрешните часове.
Ще има и тенденция към по-променливо време през втората част на периода.