В градския парк се състоя официалното откриване на Арт кът по проект „Дефилир на духовата музика”. В една от шатрите са подредени три пана със снимки, които разказват историята на младежкия духов оркестър, на представителния духов оркестър при общината и на празника на духовите оркестри в Ботевград. Изложбата е подготвена от Историческия музей. Тя бе представена от директора на музея Тодорка Коцева.
В останалите три шатри бе дадена възможност на всеки желаещ да се докосне до духовите инструменти и да научи повече за изработката на сценичните костюми на музикантите и мажоретките. Демонстрациите в Арт къта продължават утре от 15.30 часа
Програмата в първия ден на празника продължи с концерти на духовите оркестри на локалните сцени в града. В градския парк се представиха духов оркестър и мажоретен състав от Елин Пелин, на площад „Дико Илиев” свири оркестърът от Монтана, пред Историческия музей – духов оркестър – Габрово, пред читалище „Христо Ботев” – духов оркестър – град Враца, ЖК „Васил Левски” – духов оркестър с мажоретен състав от Троян, при Дома за възрастни хора – духов оркестър с мажоретен състав от Елин Пелин.
След концертната изява музикантите тръгнаха по указаните улици към градския площад, където кметът Георги Георгиев официално откри Дефилир на духовата музика – Ботевград 2012 година. Специален поздрав към участниците в празника поднесе ОДЗ „Звънче”. Последваха изпълнения на духовите оркестри от Ботевград и гостуващите градове от страната. 

Ето и съдържанието на програмата за 2 октомври:

10.00 часа - общ дефилир на всички духови оркестри и мажоретни състави от бул. „Цар Освободител” до до градския площад;  
15.30 часа – демонстрация в Арт къта в градския парк;
16.30 часа – изпълнения на духовите оркестри на локалните сцени;
1. Сцена пред дом за възрастни хора „ Д-р Адриан Атанасов“ – духов оркестър - Севлиево
2. Сцена на площад „Дико Илиев“ – духов оркестър – Велико Търново
3. Сцена пред Исторически музей „Ботевград“ - духов оркестър – град Монтана;
4. Сцена в градски парк - духов оркестър с мажоретен състав – Ботевград и духов оркестър - Плевен;
5. Сцена в ж.к. „Васил Левски“ – духов оркестър с мажоретен състав при Английска гимназия – София;
6. Централна сцена – пл. „Освобождение“ – духов оркестър – Ловеч

17.00 часа – тръгване на духовите оркестри и мажоретните състави към централния площад;
18.00 часа – концерт на оркестрите от дефилира.