Днес спортна зала Балкан в Ботевград чества своя половинвековен юбилей. На 9 октомври 1962 година бе официалното й откриване. Момент от това знаменателно за Ботевград събитие е запечатан от доайена  на фотографите в града Ивко Гетов.

Изграждането й продължава няколко години и е дело на съвместната работа на две бригади. Технически ръководител на обекта е бил Константин Барбушев, под наблюдението на шефовете на спорта в Ботевград и главно на ръководството на общината, начело с тогавашния кмет и голям радетел на спорта Иван Николчовски.

Любопитно е, че един от участниците в изработването на проекта на спортна зала Балкан е легендарният български баскетболен рефер инж. Валентин Лазаров, който в продължение на 25 години бе официален тълкувател към ФИБА на баскетболните правила.

От изграждането й до днес зала Балкан е била домакин на стотици баскетболни мачове на подрастващи, жени и мъже. Освен на срещи от окръжни, областни, зонални и държавни първенства, тя често бе избирана за провеждането на множество състезания от европейски мащаб. Именно в нея са подготвени четирите титли на мъжкия отбор на Балкан, както и десетки шампиони и медалисти при подрастващите. Пак в  нея тръгваха към призовите места и състезатели по тенис на маса и борба.

В момента зала Балкан продължава да функционира с пълна сила. Тя обаче вече не отговаря на съвременните изисквания. След изграждането на новата зала, започната от сегашното общинско ръководство начело с кмета Георги Георгиев, старата госпожа ще има най-вече спомагателни функции.

Снимка: Ивко Гетов