Братът на задържания през септември 2010 г. за крупни имотни измами – Здравко Донев Капона - Валентин Донев, който е известен с прозвището Големия Капон, е задържан като сводник на проститутки. За него работели: 41-годишния Пламен Дачев от Бургас и семейство от Сливен – 31-годишния Данчо и 24-годишната Венцислава Желязкови, пише Бесове.

Ангажиментите на бургазлията и сливенчанина се свеждали до превозване и охрана на секс-компаньонките, а 24-годишната жена подбирала и склонявала момичетата, използвайки свои познати и приятелки за връзка.
Те са привлечени, като обвиняеми за трафик на хора, неутрализиран в резултат на действията на служители от отдел "Борба с организираната престъпност"-Бургас. С решение на Бургаския районен съд мъжете са с постоянни мерки "задържане под стража", а жената е освободена под "домашен арест", тъй като има малко дете. Лицата са задържани след проведена специализирана полицейска операция, в която се включили и служители от отдели "Борба с организираната престъпност" в Сливен и Габрово.

От девойките, които работели като проститутки не се криела основната цел на дейността им, като първоначално им било обещано "прихода" да се дели наполовина. В последствие обаче процента все повече намалявал, за да достигне 70 % за сутеньора и 30 % за момичетата. До момента пред съдия са разпитани близо 18 свидетелки, от които пет са непълнолетни. Голяма част от момичетата са от вътрешността на страната, като в Бургас отсядали на квартири. Непълнолетните работели само през деня, като родителите им не подозирали за заниманията им. Момичетата (на възраст между 15 и 25 години) предлагали сексуални услуги срещу заплащане в импровизирани клубове, ситуирани в централната част на Бургас, а през летния сезон се изтегляли на квартири и упражнявали дейността си и в к-г "Каваци" край Созопол.

За час стандартен секс тарифата им била 100 лв., без транспортните разходи и наем за предоставеното помещение, за половин час цената падала до 60 лв., но промопакета за сезона бил – 400 лв. за 6 часа. По данни на девойките, някои от тях употребявали и марихуана, за да бъдат по-оборотни и отстъпчиви пред желанията на клиентите. При проведените от служителите на отдели «Борба с организираната престъпност» претърсвания на жилищата, ползвани от задържаните, са иззети множество мобилни телефони, СИМ карти, боеприпаси, компютърни конфигурации с порнографско съдържание, визитки на момичета на повикване, сексуални артикули и наркотични вещества / марихуана/. Работата по случая продължава от служители на бургаския отдел «Борба с организираната престъпност» под прякото ръководство на Районна прокуратура - Бургас.