България изигра страхотен мач срещу Чехия в Прага и след 0:0 продължава да е без загуба в група "В" на световните квалификации за Мондиал 2014.

Футболистите ни изиграха отлично тази среща и заслужено се поздравиха с точката, а дори и победата би им прилягала.

Момчетата на Любо Пенев бяха истински лъвове на терена и малко не им достигна да вземат пълен успех в Прага.

България демонстрира борба, преса, здрави единоборства, сигурен вратар и защита, подвижна халфова линия, бързи контраатаки и мощни нападатели.

Футболистите ни се забавляваха на терена, технично разцъкваха, създаваха положения, но така и не успяха да вкарат и да вземат заслужена победа.

Лъвовете изиграха тази среща, като едно цяло и ни показаха, че този състав има бъдеще. Едно голямо "Благодаря" и за Любо Пенев, който ни извади от калта и доказа, че разбира тази велика игра.


Срещата започна с положение за България. Още в 15-ата секунда Станислав Манолев се освободи отдясно и шутира остро от дъгата на наказателното поле, но топката мина до лявата греда на Петер Чех.

Малко по-късно Петър Занев пусна хитро към Георги Миланов, който се стрелна по крилото и центрира, но Михал Кадлец успя да изчисти топката. Тези две положения стреснаха чехите и те успяха да изнесат играта в по-предни позиции и леко ни притиснаха.

В 10-ата минута Тиодор Гебре Селасие и Петер Жирачек разцъкаха по дясното крило, след което Жирачек нахлу в наказателното ни поле и центрира прострелно, но Николай Михайлов показа класа и пресече подавенето, което беше към Ян Резек, на точката на дузпата.

Последва обаче далечен удар на Георги Илиев, но топката профуча до лявата греда на домакините. Малко по-късно "лъвовете" създадоха страхотно положение.

Светослав Дяков пусна дълъг пас към Минев по дясното крило, който напредна и центрира към Ивелин Попов в наказателното поле, но там Кадлец изпревари Попето и изчисти с глава.

В 23-ата минута Ярослав Плашил центрира от ъглов удар и качи топката на главата на Томаш Сивок, който обаче стреля над горната греда на Михайлов.

Постепенно томпото на игра леко падна, за да дойдат последните минути на първото полувреме, когато имаше положения и пред двете врати.

В 34-ата минута Станислав Манолев напредна отдясно и центрира към Ивелин Попов в наказателното поле на Чехия, но там Петер Чех без проблеми улови топката.

Седем минути по-късно Ярослав Плашил центрира перфектно от корнер, като намери Петер Жирачек, който с глава стреля до дясната ни греда. Малко преди почивката дойде и най-чистото положение за първото полувреме и то бе за "лъвовете".

Георги Илиев центрира от фаул на първата греда към Бодуров, който чукна с глава топката към далечната греда, където Станислав Манолев се размина на сантиметри и пропусна да бутне коженото кълбо във вратата на Чехия.

Второто полувреме започна с положение за Чехия, но Томаш Сивок с глава прати топката над гредата. Последва и силен шут на Петер Жирачек, но Николай Михайлов без проблеми спаси. В 52-ата минута българите създадоха отлична възможност за гол.

Георги Илиев центрира от корнер и Иван Иванов стреля с глава, като прати топката на крака на Ивелин Попов, който обаче от положение на засада натресе горната греда на чехите след намеса на Чех. Пет минути по-късно "лъвовете" сътвориха вълшебна атака.

Георги Миланов напредна през центъра и пусна топката към Станислав Манолев, който центрира остро в наказателното поле, където с глава Миланов стреля, но до дясната греда на домакините.

Постепенно двата отбора се захапаха в средата на терена и головите положения още повече намаляха. В 72-ата минута Георги Миланов стреля от дъгата на наказателното поле, но прати топката в аут.

До края на срещата домакините ни натиснаха, но си извоювахме точката. Две минути по-късно Ники Михайлов показа класа, след като спаси по великолепен начин страховит удар на Владимир Дарида.

В 82-ата минута пък Йордан Минев самопожертвователно се хвърля в краката на резервата Лафата и спаси чист гол във вратата ни. Последва и положение за "лъвовете", но Валери Божинов не успя да вкара от пряк свободен удар.

До края на срещата чехите владееха топката, но с пропуск се отличи Петер Жирачек. Така България си заслужи точката и продължава да е в играта за световните финали през 2014 г.


Чехия - България 0:0

ЧЕХИЯ: 1.Петър Чех, 2.Теодор Гебре Селасие, 6.Томаш Сивок, 3.Михал Кадлец, 18.Давид Лимберски, 12.Франтишек Райторал (58-Видра), 17.Томаш Хюбшман, 13.Ярослав Плашил, 19.Петър Ирачек, 9.Ян Резек (80-Лафата), 20.Томаш Пекхарт (58-Дарида)

БЪЛГАРИЯ: 13.Николай Михайлов, 6.Йордан Минев, 5.Николай Бодуров, 15.Иван Иванов, 4.Петър Занев (42-И. Миланов), 21.Светослав Дяков, 18.Владимир Гаджев (61-Божинов), 2.Станислав Манолев, 22.Георги Илиев, 17.Георги Миланов, 9.Ивелин Попов (75-Тонев)