Проектът „Час по добродетели” стартира  и  в СОУ”Христо Ясенов”. Той е част от световна инициатива, която се провежда успешно в 85 страни на петте континента. В някои държави тя вече е част от образователната програма и дава отлични резултати.

В началото на м. октомври Фондация „Благотворител”  организира в Банкя обучение за преподаване на общочовешките добродетели на 20 учители и педагогически съветници  от 20 средни училища от София област. Така стартира „Час по добродетели” - третият проект на фондацията, свързан с нравствените ценности,  финансиран от фондация „ОУК”.
За проекта, целите и ползата от него разказва Петя Цекова – представител на СОУ”Христо Ясенов” в обучението:
- Ако ми позволите, ще цитирам Пенка Лазарова - председател на УС на фондация „Благотворител” и ръководител на проекта:
„Забързаното всекидневие често не позволява на родителите да обърнат повече внимание на децата си, да им отделят време и да обяснят какво точно значи да си честен, търпелив, откровен, да отстояваш себе си без това да предизвиква конфликти... Обикновено тези неща се научават от живота, понякога с цената на грешки, които могат да са и фатални.
Възпитаването на ценности (добродетели) предполага добър житейски старт, а ползата за обществото е неоценима. Човек, възпитан така, изгражда характер, а той се проявява в ситуации на морален избор. Възпитанието в добродетели поражда самоуважение, предизвиква и уважението на другите. Практикуването на добродетелите в ежедневието изгражда творчески личности и сплотени общности, а това е и най-добрата превенция срещу негативните явления в живота.”
- Обучението, което ще осъществим на практика е в подкрепа на нравственото и духовното образование на  младежите.
По време на обучението се  запознахме с методиката за преподаване на 36 добродетели и с възможностите те да бъдат практикувани във всекидневието, участвахме във Форум театър и пресъздавахме моменти от училищното ежедневие. Всеки участник в обучението, връщайки се в своето училище,  трябва да  създаде екип от ученици, които да представят добродетелите на своите съученици в часовете на класа.
Проектът предлага семпли, но ефективни стратегии, които фокусират вниманието  върху основни общочовешки добродетели и тяхното осъзнато практикуване в ежедневието.
„Час по добродетели” се изпълнява от 01.09.2012 г. до 30.06.2013 г. в партньорство с фондация „Обичай това дете” и се финансира от фондация „ОУК”.
Снимки: Петя Цекова