Необходимо е да се въведе система за наблюдение и контрол на правилата за употреба на физическа сила, помощни средства или оръжие при спазване на стандарта „абсолютна необходимост”, който предстои да бъде въведен в Закона за МВР и подзаконовите нормативни актове по прилагането му. Това сочи препоръка от доклад на временна анкетна комисия в Парламента за проучване на случаи на полицейско насилие. Препоръките са във връзка с т.нар. случай „Скравена”. На 4 януари 2012 година е получен сигнал от Марийка Семкова от с. Скравена за нарисувани надписи и свастики върху фасадата на пощенската станция. На 5 януари 2012 г. се призовани за снемане на обяснения от тях лицата Здравко Гайдарски, Петер Иванов и Петър Николов. На 11 януари 2012 г. са проведени допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия и са установени свидетелите Светослав Петров и Пламен Петров от Ботевград, които в обясненията си заявяват, че Цветан Иванов, баща на Петер Иванов, е споделил пред тях, че синът му е направил рисунките в село Скравена, заедно с приятели от неговата компания. В Районното управление на полицията в Ботевград, на 11 януари вечерта са подадени жалби от бащата на Петер Иванов – Цветан Иванов и майката на Здравко Гайдарски – Генка Гайдарска, че спрямо децата им е упражнена физическа сила от страна на служители на Районното управление в Ботевград. На 3 февруари 2012 г. са получени резултатите от Института по психология на МВР, въз основа на които е направен извод, че служителят Пламен Иванов Николов е използвал неправомерно физическа сила спрямо Петер Иванов на 11 януари 2012г. При допълнително снето обяснение от инспектор Пламен Николов, той заявява,че е ударил шамари на Петер Иванов, тъй като се е държал арогантно. В обяснението се посочва, че други служители не са упражнявали насилие спрямо Петер Иванов.
Друга препоръка на временната комисия е да се обсъди и въведе вторично психологическо изследване на служители, на които е наложено тежко дисциплинарно наказание за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила, помощни средства или оръжие. Комисията препоръчва още да се обсъдят и въведат правила в подзаконовите нормативни актове на МВР за ротация на служители, на които е наложено тежко дисциплинарно наказание за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила, помощни средства или оръжие.
Изводите на комисията са, че инспектор Пламен Николов, от Районно управление на полицията в гр. Ботевград се е държал грубо и е използвал неправомерно физическа сила срещу Петер Иванов, с което е извършил тежко дисциплинарно нарушение, за което се полага налагане на дисциплинарно наказание „уволнение”. Главен инспектор Христо Христов, началник на Районно управление на полицията, гр. Ботевград не е осъществил достатъчен контрол над подчинените си служители при изпълнение на служебните им задължения, поради което му е наложено дисциплинарно наказание „Порицание” за срок от 6 месеца. Старши инспектор Цветолюб Хубенов, началник група „Криминална полиция” в Районно управление на полицията, гр. Ботевград не е осъществил достатъчен контрол над подчинените си служители при изпълнение на служебните си задължения, поради което му е наложено дисциплинарно наказание „Порицание” за срок от 6 месеца. На инспектор Пламен Николов от РУП-Ботевград е наложено дисциплинарното наказание „уволнение” със заповед на министъра на вътрешните работи. Срещу Пламен Николов е образувано и досъдебно производство по описа на Софийска окръжна прокуратура за това, че в качеството си на длъжностно лице е причинил лека телесна повреда.