За втори път общинското ръководство постави на разискване въпроса кога трябва да се чества официалният празник на Ботевград. След историците и обществениците думата по темата бе дадена на гражданския консултативен съвет към кмета на общината. Той заседава днес. Сред присъстващите бяха и бившите кметове на Ботевград Георги Пеев и Цветолюб Савов. Общото в мнението на двамата бе, че най-значимото събитие безспорно е освобождението на Орхание от турско робство, което по нов стил се чества на 29 ноември, но в никакъв случай не трябва да се подминава и преименуването на града, независимо дали ще се приеме датата на заповедта – 1 декември 1934 год., или датата на нейното обнародване в Държавен вестник – 7 декември 1934 год.
Според Георги Пеев преименуването на Орхание в Ботевград е значим акт, тъй като именно нашият град печели битката за името на Ботев. Той предложи въпросът да бъде подложен на по-широко обществено допитване.
Цветолюб Савов сподели, че преди решението на ОбС от 2000 година, според което 1 декември става официален празник на града, е имало обществено обсъждане, но в него участие са взели много малко хора. Тогава са били предложени две дати – 1 декември, която е свързана с преименуването и е най-близка до датата на освобождението на града, и 23 март, на която през 1866 година село Самунджиево е преобразувано в град Орхание. Втората обаче не е възприета, тъй като е свързана със смъртта на Стамен Панчев.
„Всяко едно общинско ръководство е чествало датата на освобождението на Ботевград – 29 ноември. На мен ми се иска, независимо дали датата на преименуването остава 1 декември, или 7 декември, както доказват историците, тя да не се забравя. Да не се забравя почетният гражданин на Ботевград Асен Златаров, който има голям принос за това, че градът носи името на Ботев. Това е чест за Ботевград”, каза Цветолюб Савов. Той предложи, по примера на други общини, празникът на Ботевград да бъде честван в продължение на 3-4 дни с програма, посветена и на освобождението и на преименуването на града. 
Според Никола Николов – член на гражданския консултативен съвет, „самият празник трябва да бъде изпълнен със съдържание и да се усети от младото поколение, като роля за това трябва да имат не само учителите, а и родителите".
Повечето от членовете на консултативния съвет също изразиха мнение, че за официален празник на града трябва да бъде приетата датата 29 ноември. „Разискването ще продължи на извънредна сесия на ОбС, която предстои да бъде насрочена", каза пред наш репортер кметът на Ботевград Георги Георгиев.