Американската верига „Старбъкс" бе осъдена да върне над 100 млн. долара на служителите в кафенетата й, които трябвало да делят бакшишите си с мениджърите.

Съдия Патриша Кауът от Върховния съд на Сан Диего, щата Калифорния, постанови, че на служителите ще бъдат изплатени не само полагащите им се 86 млн. долара бакшиши, но и лихвите върху тях.

Тя забрани на мениджърите на смени да вземат част от парите, които клиентите оставят на персонала. Подобна практика нарушава закона на щата, според който на мениджърите се забранява да претендират за парите, с които посетителите се отблагодаряват на келнерите и барманите за оказаните услуги.

За момента остава неясно по какъв начин гореспоменатата сума ще бъде разпределена между 100 000 бармани, работили в кафенетата на „Старбъкс" от 2000 г. досега.

Адвокатът Тери Чепкоу, който представлява интересите на барманите, заяви в интервю за „Лос Анджелис Таймс", че „Старбъкс" е използвала бакшишите на клиентите му за бонуси за мениджърите.

Представителките на засегнатата компания пък обявиха намерението си да обжалват съдебното решение, което било „напълно несправедливо и извън границите на здравия разум".

"Нашите мениджъри заслужават своята част от бакшишите, които клиентите на кафенетата оставят на барплота", се казва в изявление на „Старбъкс". Искът против компанията бе подаден през 2004 г. от Джоу Чоу, барман в калифорнийско кафене