Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино.

Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Във връзка с възпоменанието "Задушница"  Центърът за градска мобилност разкрива допълнително транспортно обслужване, съобщават от Столичната община.

За времето от 8.00 до 16.00 часа се открива трамвайна линия номер 1А по маршрут от кв. "Иван Вазов" до кв. "Орландовци", както и трамвайна линия 7А - от ж.к. "Борово" до кв. "Орландовци".

За времето от 8.00 до 16.00 часа се разкрива временна автобусна линия номер 83А (за гробищен комплекс "Бакърена  фабрика") с маршрут - от КП "Бенакс" по маршрута на автобусна линия 83 до бул. "Ломско шосе", наляво по бул. "Ломско шосе", наляво по ул. "Бели Дунав" и по ул. "Хан Кубрат" по маршрута двупосочно.

Разкрива се временна автобусна линия 108А (за гробищен комплекс "Бакърена фабрика") с маршрут - от ж.к. "Люлин - 5" по стария маршрут на автобусна линия 108 (в посока ул. "Бели Дунав" - от бул. "Сливница" по ул. "Адам Мицкевич") до ул. "Бели Дунав", надясно по ул. "Хан Кубрат", наляво по ул. "Христо Силянов", наляво по бул. "Ломско шосе", наляво по ул. "Бели Дунав" и по ул. "Хан Кубрат" по маршрута двупосочно.