Днес в Ботевград се проведе баскетболният турнир за средношколци в памет на младия баскетболист Росен Бенчев. Изминаха  9 години, откакто той вече не е между нас. Но споменът за него се връща всяка година с провеждания ежегоден турнир, организиран от училището, в което той учеше - ПГТМ "Христо Ботев". Както винаги досега, всички разходи по турнира, както и наградният фонд, се осигуряват от неговия баща Бенчо Стаменов.


В тазгодишното издание взеха участие четири отбора - два от ПГТМ "Христо Ботев" и два от Правец - ПГ по КТС и ГПЧЕ "Алеко Константинов". Предварителният замисъл бе да се включат и средношколски отбори от София и Плевен, но те бяха отклонили поканата.


В първата среща първият отбор на ПГТМ се наложи трудно - с 90-79, над средношколския шампион на България за тази година ПГ по КТС. Срещата, която на практика бе финал между двата най-добри отбора, бе изключително оспорвана. Първите три части бяха равностойни и никой от двата отбора не можа да вземе комфортна преднина. Едва в последните десет минути на мача баскетболистите на ботевградския техникум дръпнаха със 7-8 точки и успяха да запазят този аванс, като в самия край тройка на Николай Маринов оформи крайния резултат.

 В този мач победителите играха с екипа с надпис "Росен Бенчев", подарен им от Бенчо Стаменов. Той съобщи, че за следващата година ще им подари и нов, чисто нов екип.

Във втория мач тимът на ГПЧЕ "Алеко Константинов" победи втория тим на ПГТМ, съставен преобладаващо от момчета от по-ниските класове.


Във финалния двубой ПГТМ-1 превъзхождаше своите съперници от езиковата гимназия в Правец, повечето от които бяха по-малки на години, и победи с 88-66.


Турнирът бе закрит от директора на ПГТМ "Христо Ботев" Добрин Христов. Той връчи и наградите на призьорите - купи и медали за първите две места. За най-добър играч на турнира бе определен баскетболистът от ПГТМ-1 Диан Христов