Над 1500 нови домейна от най-високо ниво ще станат факт в идните няколко месеца, след като международната организация за управление на домейн-имената в интернет (ICANN) даде одобрението си за новите пространства.

Налице са най-разнообразни домейни от типа на .hotel, .park, .amazon и др. За потребителите това трябва да донесе голямо удобство заради възможността да имат свое уникално интернет пространство. Но организационните процедури могат да се окажат много сложни. Проблемите и възможностите станаха централна тема в първия ден от "Домейн форум" - една инициатива на Унинет.бг, която е уникална за Балканите. Форумът се провежда за втори път.

Новите домейни като представителна сграда

Новите домейни позволяват на всяка организация да има свое уникално интернет пространство. Например, Столичната община би могла да има своя домейн .sofia, където да се "приютят" всички столични забележителности, например библиотеки, търговски центрове и др. Би било удобно, например, собственикът на голям мол да има своя сайт от типа mall.sofia, а Националният дворец на културата да се намира на ndk.sofia.


Амадеу Абрил и Абрил, CORE (вляво), и Стефан Ван Гелдър, NetNames/Indom

"Представете си че сте търговец и имате своя магазин на Женския пазар. Или на Витошка. Или в мола, - каза Амадеу Абрил и Абрил от CORE (на снимката вляво), очертавайки разликата между име в общите домейни или притежаването на собствен домейн. - Тогава вие ще имате своето пространство в рамките на пазара, на търговската улица или на съответния етаж на мола. Ще си сложите табела на витрината. Ще чакате хората да обиколят и да ви намерят. А сега си представете да имате своя представителна сграда. Ще имате своя голяма фасада, видима отвсякъде. Ще създадете собствен дизайн в синхрон с марката си. Вътре ще можете да настаните своите отдели в самостоятелни зали и стаи..."

Ако Google създаде своя домейн .google, то тогава тя може да организира своите услуги и приложения в това собствено пространство, например с mail.google, docs.google и т.н. Със сигурност свой домейн е поискала и Amazon.

Фактите показват, че измежду всички новорегистрирани над 1500 домейна – а според някои данни близо 2000 - има и странни наименования. Немска фирма е регистрирала домейн-име, представляващо дълга и труднопроизносима дума с множество специфични символи. Има няколко домейна с по два-три йероглифа. Изобилстват не-латинските домейни, изписани на азбуките на различни нации.

Хаос с регистрациите?

За обслужването на многобройните нови домейни ще влязат в действие и множество нови фирми-регистратори. Това е голямо организационно предизвикателство, което все още не е решено.

Договорните отношения ще станат особено важни в тази усложнена ситуация, заяви Стефан Ван Гелдър от NetNames/Indom. Експерти, дошли на "Домейн форум", коментираха помежду си, че няма да е изненада, ако в сферата на регистрациите на домейните настане същински хаос. И сега едва се справяме с 22 регистратора, някои от тях вършат своеволия, а какво ли ще стане, когато фирмите-регистратори станат много повече, питаха се хора в залата.

Без искри около БГ домейна

Що се касае до българския домейн, на тази арена битката изглежда е приключила и зрителите са се разотишли. Дългогодишните спорове около българския домейн – кой да го управлява, кой да регистрира, как да регистрира, да имаме или домейн на кирилица и какъв, и т.н. - са стихнали. Бизнесите у нас са приели ситуацията такава, каквато е, и се стараят да се фокусират върху основния си бизнес в условията, които съществуващата рамка им предлага. Показателни за това са спокойствието в залата на форума и кротките разговори за домейните от високо ниво, преобладаващи сред гостите и лекторите.