Супер  модерен сателит, който е собственост на ЦРУ, участва в издирването на дупнишките мафиоти Братя Галеви. Шпионската техника е последен писък на разузнавателната мода. От километри височина в небето устройството дава перфектен образ, чрез който могат да се различават ясно лицата на хората, твърдят източници от МВР пред "Всеки ден".

Сателитът кръжи в космоса от две години. Според запознати става въпрос за една от шестте машини, кръстени "Погледът на Горгона". Американските служби ги изстреляха в орбита в края на 2010 година. Данните от сателита бяха ключови за морските тюлени при операцията срещу Осама бин Ладен.Той се използва за събиране на информация за терористи и наркотрафиканти. Българските служби имат перфектно сътрудничество с американските си колеги и на базата на това се възползват от "небесното око" при необходимост, пише още изданието.

Пламен Галев и Ангел Христов са в неизвестност от началото на май тази година. Двамата се покриха малко преди да бъдат вкарани в затвора заради ефективна присъда от 5 години за рекет и изнудване. Дни след това бяха обявени за общодържавно издирване, а от 15 май в търсенето им се включи и Интерпол, което означава, че мафиотите могат да бъдат арестувани в цял свят. Последните оперативни данни сочат, че Галеви най-вероятно се намират в Гърция.

Според вестникът МВР и Интерпол проверяват болниците у нас и в чужбина, в които има офталмологични клиники. Причината - Пламен Галев ослепява. Той е болен от диабет, който го удря в зрението. Заболяването му се усложнило особено по време на ареста му в Национална следствена служба.