В ОУ „Васил Левски” днес се проведоха два открити урока, посветени на 100-годишния юбилей на учебното заведение. Учениците от трети „а” клас, с класен ръководител Иванка Райкова, имаха открит урок, в който анализираха приказката на Ран Босилек – „Бързата работа – срам за майстора”. Те взеха активно участие и предадоха своите преразкази за проверка. В същото време учениците от седми „а” клас имаха открит урок по география при Гинка Тошева. Темата бе „Водите на Азия”. Седмокласниците участваха с презентации, табла и интересни информация. Те демонстрираха знанията си по темата, като за целта използваха картата на континента.

През междучасието ученици от пети „а” клас, с класен ръководител Галя Божкова, оформяха табло с исторически факти за създаването на учебното заведение.
В училището текат последни довършителни работи по музейната сбирка и природо-научния кът, които ще бъдат открити на 21 ноември от 16 часа, след тържествения педагогически съвет, който ще започне час с час по-рано.

Репетицията за откриване на природо-научния кът се провежда под ръководството на учителката по биология Мария Цонкова. Ето какво разказа тя пред наш репортер: „ Началото на този кът е поставено през 1983 година. Две години по-рано в Пловдив се проведе ловно изложение, в което бяха представени експонати от цял свят. След това те участваха в изложба в София. Някои от тях не се върнаха обратно в страните, а бяха предоставени на ловно стопанство „Витиня”. Идеята бе да се направи музей и експонатите да бъдат изложени в него. В ловното стопанство имаше навес, който трябваше да бъде приспособен за музей. Тази задача бе възложена на моя съпруг арх. Цонков. След подреждането на музея видях, че част от експонатите не са изложени. Помолих тогавашния директор на Горското инж. Никола Бончев да ги даде за училището. Така станахме единствените, които притежаваме черепи на африкански и азиатски слон, челюст на слон и сърна от Виетнам, два бели фазана, две океански костенурки, кожа на анаконда, дълга шест метра и 7-метрова кожа на тигров питон, която с учениците от моя кръжок напълнихме с памук. Ловното стопанство ни подари два орела, които също са участвали в световното ловно изложение. От местното ловно-рибарско дружество ни подариха лебед, глава от глиган и вълк. Останалите експонати са дарени от ученици, родители и колеги.”.
Витрините за природно-научния кът са изработени праз 1983 година от общинското предприятие „Родина” с управител Александър Попов, допълни Мария Цонкова.

„Тази вечер в ОУ „Васил Левски” ще се проведе среща с родители на учениците от 7-ми „а” клас. Тя ще премине под наслов „Училище на моето семейство”. Родителите, които са възпитаници на учебното заведение, ще споделят впечатления и интересни моменти от ученическия живот. Ние сме им подготвили приятни изненади – стари снимки, в които ще трябва да се разпознаят, ще направим анализ на стихотворение, написано преди повече от 20 години от ученичка, която е майка на седмокласник”, сподели Катя Василева, класен ръководител на 7-ми „а” клас.   

Тържествен концерт под мотото "Гордост, радост, тържество" ще бъде кулминацията в празничната програма по повод 100 години от създаването на ОУ "Васил Левски". Той ще се проведе на 21 ноември от 17.30 часа в големия салон на читалище "Христо Ботев".