Депутатите от БСП Корнелия Нинова и Кирил Добрев и председателят на Областния съвет на партията Маргарита Петкова се срещнаха тази вечер с жители на Ботевград. Срещата се състоя в кино „Форум”. На нея присъства и общинското ръководство на местната структура на политическата организация.

Бюджет 2013, референдум и предстоящи избори бяха основните теми, дискутирани по време на срещата. Според Корнелия Нинова бюджетът на ГЕРБ не предлага решeние на проблемите: безработица, ниски доходи, високи цени и обедняване на българите.

„В бюджета за следващата година е заложено равнище на безработицата 12.4 на сто, същото като през 2012 година. Това означава, че досегашните безработни, които според официалната статистика са 500 000 души, а според неофициалната около 800 000, и догодина ще останат такива.
По отношение на доходите – ГЕРБ залагат увеличение на минималната работна заплата от 290 на 310 лева от първи януари и увеличение на пенсиите средно с 9 на сто от първи април. То е различно за различните групи пенсионери, някои ще получат само 2% увеличение. Това не е никакво увеличение на доходите, защото за последните три години официално обявената инфлацията за България е 12%. За следващата година в бюджета е заложена инфлация от 3.5 на сто. Срещу това е жалката индексация от 9% на доходите, което дори не достига оскъпяването.
Третият проблем, който поставят за разрешаване българските граждани, е високите цени. Догодина ще плащаме по-високи цени на всичко заради един факт – от 1 януари 2013 год. в бюджета е заложено поредно увеличение на акциза на горивата. За първи път, откакто сме членове на ЕС, в бюджет на държавата няма предвидени национални доплащания за земеделски производители. Те остават само на европейските пари, които не се променят като размер. В бюджета Дянков е заложил и увеличение на външния дълг на България с още 1,1 милиарда лева. Толкова е така нареченият дефицит, който ще се балансира с нов заем. Така дългът на България по времето на кабинета на Борисов достига 6 милиарда лева.
Четвъртият въпрос, който ни поставят българите, е: „Обедняването ще продължи ли?”. Да, при това правителство ще продължи, и по още една причина – въвеждането на нови данъци, какъвто е данъкът върху лихвите по депозитите”, каза Корнелия Нинова. Тя заяви, че от БСП предлагат алтернатива – да се увеличи минималната работна заплата на 350 лева, майчинството  - от 240 на 350 лева, детските надбавки – от 35 на 50 лева, увеличаване на пенсиите с 12 на сто, колкото е официалната инфлация за България, от 1-ви април да се възстанови старата система за индексация на пенсиите два пъти в годината, да се възстановят коледните надбавки за пенсионери и националните плащания за земеделците, да се замразят акцизите на горивата на нивата, които са в момента, да се намалят таксите за обучение във висшите учебни заведения, да започне изграждането на центрове за спешна помощ в населените места, където няма такива, държавата да гарантира 500 милиона лева на банката за развитие, която при по-леки условя от другите търговски банки да осигурява кредити на малките и средните фирми.

„Когато правим обещания, в бюджета сме посочили откъде ще дойдат парите за социална дейност”, допълни Корнелия Нинова. Тя призова присъстващите да гласуват на предстоящия референдум за АЕЦ „Белене”. „Ядрената енергетика гарантира на България сигурност, стабилност, по-евтин ток, по-силна икономика и повече работни места”, добави Нинова. По темата за предстоящите избори тя заяви следното: „Ще се опитаме да осигурим наблюдатели и достатъчно ясен и категоричен европейски контрол на изборите в България.”.

Кирил Добрев каза, че целта на подобни срещи е да се чуят конкретни предложния от хората, които да бъдат заложени в програмата на партията. На въпрос на гражданин дали се проверяват имотите на кмета и неговото семейство, депутатът отговори: „Всички сигнали са предадени на комисията за борба с корупцията. За наше голямо щастие от няколко месеца тя има нов председател – Бойко Великов. Той лично се е заел с този въпрос. Миналата седмица е имал среща с шефа на НАП Красимир Стефанов, за да постави въпроса.”.