В многофункционалната зала на НЧ “Тодор Пеев-1871” е уредена богата от към разнообразие и брой експонати изложба, посветена на 135-та годишнина от Освобождението на Етрополе.
Подредена е от Историческия музей в Етрополе със съдействието на Дружество “Традиция” и Музеят за историята на град София.
Присъстваха кметът на общината инж. Богомил Георгиев, заместник-кметът Венета Гергова, Дарина Петкова – директор на дирекция в Общинската администрация, Георги Билев – бивш директор на Етрополския музей, ученици, преподаватели и граждани.
В своеобразен рецитал ученици от СОУ “Христо Ясенов” припомниха времето,  белязало освобождението на Етрополе в далечната 1877 година. Стихотворението “По белия гръб на Балкана”  изпълни авторката Радостина Дончева, която е член на литературния кръжок “Христо Ясенов”. С това стихотворение тя е спечелила второ място на областен конкурс.
В краткото си слово при откриване на изложбата кметът също напомни бележитите моменти от тогавашното време от историята на Етрополе.
Организаторите на изложбата заслужават не само неговата похвала, която той изрази пред присъстващите, но и на всички, които ще имат възможността да я посетят и се докоснат до личните вещи, оръжието и униформите на участници в Освободителната война на Русия през 1977-1878 година. Многобройни са и фотосите, на които са запечатани образите на етрополци, участници във войната, на преминаването на Балкана.
В изложбата са подредени униформи на руски и турски офицери и войници, лични вещи на опълченци, може да се види и сребърната табакера на княз Дондуков, сабята на Панайот Хитов. На фотосите са показани паметниците на признателност към руските войни и българските опълченци, донесли свободата на България.