Предприети са незабавни мерки срещу фалшифицирането на дипломи.

Това заяви министър Сергей Игнатов по време на парламентарния контрол. Даниела Петрова отправи въпрос към министъра по тази тема. Съвета за висше образование в Турция замрази процедурата за лицензиране на българските дипломи. Причината са множество фалшиви документи. Те дори призоваха турските студенти да не учат в България. Във връзка това искам да знам какви мерки е предприело министерството, попита тя.

Изготвихме нови щемпели за заверка, които вече са в действие и сме информирали турските колеги, каза още Игнатов. Дипломи съдържащи повече от една страница трябва да са заверени и с печат на висшето заведение. Всяко страница по отделно. Ние в министерството заверяваме дипломи само след като те бъдат сканирани и качени на сайта на самия университет, разкри той. За всичко това е информиран и посланика на Турция. Още другата седмица ще замина за Турция и ще разговарям с моя колега по този въпрос.

В министерството никога не сме заверявали фалшиви дипломи, категоричен беше Игнатов. Това е станало впоследствие, когато самите студенти са си добавили повече часове. Всичко това е станало чрез действията на конкретни лица. Искам да допълня, че настоявам да се прекратят договорите с фирмите, които набират студенти от чужбина, завърши той.