След издигане на Националния трибагреник и поднасянето на венци и цветя, тържествата продължиха в големия салон на НЧ “Тодор Пеев-1871”  с тържествен концерт.


Официалните гости: Даниел Георгиев – народен представител от ПП ГЕРБ, областният управител Красимир Живков, заместник-областните управители Мартин Тинчев и Мария Кунина, кметовете на Община Правец Румен Гунински, на Община Сливница Васко Стоилков, на Община Брезник Васил Узунов, председателят на Общинския съвет на Ботевград Йорданка Лалчева, Стефан Борисов – директор на РИОСВ София, делегациите от руския град Можайск, Бела Паланка и Димитровград  от Република Сърбия.
В тържественото си слово кметът инж. Богомил Георгиев изрази почитта и преклонението си на жителите на Етрополе пред подвига и саможерствата на руските войни и на притеклите им се на помощ етрополци за Освобождението на града и на България преди 135 години.
По повод годишнината на Етрополе се получиха поздравителни адреси от Президента на РБългария Росен Плевнелив, от кметовете на Ботевград, Тетевен и Панагюрище и от директора на “Агенция за закрила на детето”.

Преди концерта, Георги Билев рецитира свое стихотворение за руските освободители, а Иванка Антонова преразказа спомени на нейни близки за идването на руските войски в Етрополе.
Концертът на представителна група от Руския културно-информационен център в София завладя публиката с виртуозните гласове на изпълнителките на руски песни, в съпровод на пиано и китара.
Двете кошниците с красиви цветя от кметовете на Етрополе инж. Богомил Георгиев и на Ботевград Георги Георгиев, заедно с аплодисментите на публиката, бяха заслужената награда за техните изпълнения.
При излизането от салона, посетителите бяха изненадани от красива заря, която освети центъра на Етрополе.