Любимата храна на вегетарианците, соята, е богата на полови хормони и засилва сексуалната активност. Изследване с маймуни показа, че подобна диета може да накара хората да отделят повече време за секс и по-малко за "пощене", съобщи Daily Mail, цитирани от БТА.

Почитателите на тофу и други хранителни продукти се смятат за по-немощни от любителите на месото. Изглежда обаче, че вегетарианците се смеят последни, когато става въпрос за половите изживявания в спалнята.

Смята се, че някои растителни продукти могат да влияят върху нивата на хормоните и да засилват сексуалната дейност. Учени от университета в Бъркли за пръв път наблюдаваха връзка между половите хормони фитоестрогени от растенията и поведението на диви примати.

Учените са проследили 11 месеца вид червени листоядни маймуни в националния парк Кибале в Уганда, като са записвали с какво са се хранели и са ги следили за агресия, колко пъти се чифтосват и колко се пощят. Учените събирали и изпражненията им, за да установят промените в хормоналните нива.

Резултатите показват, че колкото повече мъжките се хранели с листа на тропическо дърво, сродно на соята, които съдържат естрогеноподобни химикали, толкова по-високи ставали нивата на половия хормон естрадиол и на хормона на стреса кортизол. 

Маймуните с променените хормонални нива прекарвали повече време в секс и по-малко в пощене.

Така учените потвърждават твърденията на организацията за защита на животните РЕТА, според която плодовете и зеленчуците са много важни за мъжествеността.

Нейни представители настояват, че холестеролът в месото, яйцата и млечните продукти може да запуши артериите и да намали потока на кръв към всички органи, включително и ключово важните за успешни полови сношения.

Според PETA вегетарианците обикновено са по-слаби и в по-добра форма от почитателите на месото и страдат по-малко от сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване и рак.