Тази година декември ще ни изненада не само с повече сняг, но и със слънчево, макар и студено време. Според прогнозата за времето през месец декември 2012 можем да очакваме повече сняг по високите част, повишена облачност и условия за превалявания от сняг и температури, обичайни за сезона. Температурите ще бъдат между - 5 и 15 градуса като средните варират между - 1 и 2 градуса.
Предвид предходно хладните месеци, според прогнозата за декември се очакват обилни снеговалежи, а на места и навявания от сняг. По високите части ще се образува поне 15-20 см. снежна покривка, а зимните курорти ще предлагат отлични условия за ски. Студените ветрове, идващи от морето ще направят доста неприятен престоя на туристите в Бургас и Варна. Заради допълнително понижаване на температурите там и те ще бъдат между -2 и -6 градуса. В северозападната част от страната и тракийската низина, обичайно, температурите ще бъдат около - 2 - 5, а в югоизточните около – 3 до 0 градуса.

Валежите през декември традиционни са за равнините около 30-60 л. кв. м., а в низините около 40-70. Тази година се очаква леко повишение на валежите предвид хладните летни и предходните месеци. В планинските области също може да има повишени превалявания от сняг, като количеството валежи ще бъде около 140 л. на кв. метър.

През втората половина на месеца се очаква превалявания от дъжд и сняг, както и възможни поледици. Около Коледа и Нова година се предвиждат по-обилни снеговалежи, но все пак и тогава можем да се надяваме на слънчеви дни.

За съжаление като зимен месец през декември няма да имаме възможност да се радваме много на слънчевото време. Между 3 и 5 ще бъдат дните със слънце, като температурите ще са под нулата. Дните с мъгли и облаци ще са около 12 - 15, а дните с превалявания между 6 и 10.

Планината предлага отлични условия за ски, но все пак съществуват известна опасност от лавина, както и силен вятър по високите части, където може да възникнат условия за кратки, но обилни снеговалежи.

В по-голямата част от страната, през първата половина на месеца, температурите ще останат със стойности близки до обичайните или малко по-високи през първите дни на декември. Но през втората половина се очаква чувствително захлаждане и сняг. В София температурата ще бъде между -3 и -1 градуса, в Пловдив около 0 до 2, а в северните части като Русе и Видин, термометрите ще показват между -8 и -4 градуса.

Не много по-различно ще бъде положението по Черноморието. Духащият откъм морето студен вятър може да причини сериозни поледици във Варна и по северното Черноморие, като температурите ще паднат около -4 до -7 градуса. По южното Черноморие и край Бургас ще бъдат около 0 до -5, а в Сандански около -2.

В зимните курорти като Боровец, Пампорово и Банско температурите ще варират между — 10 до — 12 градуса. Около празниците са възможни и чувствителни понижавания на температурите - около — 15 до — 16 градуса, като най-силно ще се усети в северната част на страната и Предбалкана.