Пътна полиция започна масови проверки за зимни гуми.

Акцията на КАТ стартира след като падна първия сняг. Проверките ще се извършват във всички градове на страната.

До събота шофьорите все пак могат да се възползват от гратисния период. В дните до уикенда водачите ще бъдат само предупреждавани, а след това вече ще им се налага глоба. За износени гуми санкцията е 50 лева.

Около 50% от водачите управляват автомобили с летни гуми, според пътните полицаи, съобщиха  МВР. Съществена причина за настъпването на пътните инциденти е неподготвеността на водачите и пътните превозни средства за движение при зимни условия, предупредиха от „Пътна полиция”. Това е и предпоставка за създаване на задръствания.

Шофьорите трябва да знаят, че ако гумата има разкъсвания, превозните средства ще бъдат временно спирани от движение на основание чл.171, т.2, буква „а“ от Закона за движение по пътищата. Съгласно чл.10, т.9, буква „г“ от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите требва да бъде не по-малка от 1,6 мм.

Препоръки към водачите на превозни средства:
Да се проверят светлините на автомобила – изправност и регулиране на фаровете, мигачите, стоп-светлините;
Зимните гуми да са задължителни, превозните средства не трябва да са с износени или разкъсани гуми;
Да се провери състоянието на акумулатора и спирачната система;
Да се подменя течността на чистачките със зимна, както и антифризът на двигателя;
Шофьорите да имат предвид, че на пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат превозни средства, които отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата и са технически изправни;
Зимната пътна обстановка изисква по-специален тип шофиране. Ако човек не се чувства уверен в шофьорските си умения, то по-безопасно за него и за другите участници в движението е да не управлява превозно средство през зимни условия;
Особено важни са спазването на необходимата дистанция, съобразяването с атмосферните и пътни условия, със състоянието на пътя и на превозното средства. Не трябва да се спира и намалява скоростта рязко.