Общинският съвет даде съгласие за участието на община Ботевград в неправителствена организация /клъстър/„Зелен биологичен Ботевград”, която предстои да бъде учредена. В нея ще участват и представители на местния бизнеса, които трябва да бъдат най-малко седем на брой. Целта на организацията ще бъде пряко договаряне с Европейската комисия за привличане на средства по проекти в областта на земеделието, икономиката, благоустрояването и други сфери на територията на общината. Дейността на организацията ще се подпомагат от холандеца Ханс Кулс –  експерт по регионално развитие в Европейската комисия. Днес той присъства на извънредната сесия на ОбС и сподели своя опит в други общини в България. Според експерта, за нашата страна е важно да се „работи в синергия за развитие на животновъдството, земеделието и производството на храна до крайната фаза. Кулс сподели, че е било много трудно да се продаде български продукт навън заради лошото име на България. Той самият не е бил съгласен с подобни мнения и е положил големи усилия да докаже, че те не са основателни. Към момента България изнася био вино, био мед и сирене за неговата родина. 
„България има възможност да произвежда чисти храни, тъй като в Западна Европа голяма част от земите са отровени от индустриализацията”, допълни Кулс.
Според него „средната работна заплата в България е срам в сравнение с останалите страни. За да се повишат доходите на хората тук, страната трябва да развие своя потенциал, а той е производството на био продукти и осъществяване на здравен туризъм".
На въпроса на Цеца Христова какви са идеите му за развитие на Община Ботевград, експертът отговори, че тук има традиции в производството на плодове – сливи, ябълки, круши и други, които биха могли да се предлагат на външния пазар.