На 18 декември 2012 година от 17.00 часа Исторически музей Правец, със съдействието на „Ротари клуб” – Ботевград и представителството на СБХ – Ботевград, представя изложбата „Първична материя”. Тя съдържа 40 непоказвани произведения на Владимир Димитров – Майстора, изпълнени с молив и туш. Рисунките са от фонда на Регионален исторически музей – Благоевград, съобщиха организаторите.
Събитието е посветено на 130 години от рождението на големия български художник. За мото на изложбата „Първичната материя” може да послужи извадка от текст на Чавдар Мутафов от 1927 година посветен на графичното изкуство на Майстора. Тя гласи:

„...Там щрихите на перото сякаш дялаха формата, както дървото се дяла с нож – и по този начин изобразените предмети (...) получаваха някаква ръбата стегнатост, известна кубистична структура и застиваха неподвижни, съчетани и сраснати един в други. Тази техника обаче, лишена от подробностите на случайното, твърде бавна и твърде старателна в еднаквостта на щриха, даваше от своя страна на изображението някаква вкамененост, изключваща движението на линията и моделираща само плоскостите.  Отсъствието на движение в образа даваше пък на формата известна безвременност, някакво експандиране изключително в пространството; оттук и една почти скулптурна неподвижност, в която материята се превръщаше в широки застинали маси – и тогава всичко ставаше едно (...) – една необятна и каменна материя, едно първично вещество, от което е бил сътворен светът.”

Владимир Димитров – Майстора е сред големите и значими фигури в нашата културна история. Неговото ярко и самобитно изкуство e своеобразна емблема на българския национален дух.