Германският разследващ журналист Юрген Рот, който наскоро издаде книгата си "Газпром - зловещата империя", коментира в интервю за БНР, че близки приятели на премиера Бойко Борисов подкрепят руския президент Владимир Путин и неговата бизнесимперия.

"Путин успя и българският народ ще трябва да плаща за това", казва Юрген Рот.

Наскоро той издаде книгата си "Газпром - зловещата империя", в която описва натиска на газовия гигант и лично на президента Владимир Путин върху европейските лидери, в това число и върху българския премиер Бойко Борисов. Това е и причината, според него, България да подкрепи газопровода "Южен поток".

"Близки и приятели на Бойко Борисов в момента подкрепят Путин и неговата бизнес империя. Смятам, че вие ги познавате достатъчно добре. Това са хора, които и преди бяха критикувани от Бойко Борисов, но сега са заедно с него като част от икономическата власт, която е под влиянието на Русия", казва германският журналист.

Рот споменава конкретното срещата между Путин и Борисов в Гданск през септември 2009 година, на която, по думите му, Путин е принудил българския премиер да подкрепи газопровода "Южен поток" със заплахата, че в противен случай българите ще ги чака студена зима като тази в началото на същата година. Юрген Рот е категоричен, че Путин е спечелил газовата война и алтернативният газопровод "Набуко" няма никакво бъдеще.