Nokia може да представи таблет с Windows RT на Световния мобилен конгрес през февруари 2013 г. в Барселона, съобщи digitimes.com, позовавайки се на източници от далекоизточната индустрия. Информацията не е потвърдена официално от Nokia.

Финландската компания си партнира в разработката на устройството с Microsoft и контрактните производители Qualcomm и Compal Electronics. Технически характеристики на таблета засега не са известни. Предполага се, че моделът ще предложи сензорен екран с диагонал 10 инча.

Още в началото на настоящата година се появиха слухове, че Nokia подготвя таблет под управление на Windows RT, като дори се очакваше първата партида от 200 хиляди бройки да излезе на пазара в рамките на 2013 г. Решението на Microsoft да атакува сегмента със собствен таблет – модела Surface, изглежда е отложило първоначалните планове на Nokia.

По всяка вероятност обаче финландският производител на телефони няма да остане безучастен към пазара на таблети, който е в подем и вече застига по продажби ноутбуците. На пазара се появяват и все повече устройства с функции и размери, които пораждат спорове за това в коя категория - таблети или смартфони – попадат подобни продукти.