Това изискване поставя общината към бъдещия инвеститор, който ще закупи отстъпеното право на строеж на терен от 611 кв.метра на градския „Форум”.

Решение бе взето на днешната извънредна сесия на Общинския съвет. Както вече информирахме, общината обяви търг за отстъпеното право на строеж на цена от 49 000 лв. Преди няколко дни обаче със заповед на кмета бе спряно провеждането на търга. С днешното решение към условията на търга ще бъде прибавено и изискването бъдещият инвеститор да построи обектите и да ги въведе в експлоатация в срок от една година. Мотивите на кмета Георги Георгиев са, че всички съоръжения на площад „Форум” трябва да бъдат изградени в един и същи срок.

По време на дебатите Христо Якимов изтъкна, че тази клауза в тръжните документи поставя инвеститорите в неблагоприятна ситуация. Той предложи срокът да е 2 или 3 години. Кметът обаче не се съгласи и даде за пример т.н. Руски пазар, където новите собственици с години не предприемат нищо и теренът в центъра е пустеещ.

За предложението на вносителя гласуваха 23-ма съветници, 2-ма от БСП се въздържаха, Христо Якимов гласува против, а Цветан Цолов от РЗС не участва в гласуването, тъй като е подал оферта да участва в търга.