От незапомнени времена пеенето на пръстените в Етрополе се провежда в два последователни дни.


Днес от 16:00 часа, до прочутата в цяла България чешма на площад „Зольовец”, бяха поканени моми и ергени за поставят своите пръстени в котлето, с което „кокорбашийката” обиколи мнозинството начело на захваналото се хоро.
Както винаги, началото на празника започна с духовата музика, която накара участници в ритуала и публика да се хванат на кръшно българско хоро. 
Основният ритуал изпълнява женската група за автентичен фолклор към НЧ „Тодор Пеев-1871” с Диляна Колева. С песните си те обявиха целта на това събиране, „мало и голямо” да постави своя „нишан” в котлето с водата.
Това котле, с водата и „нишаните”-пръстени, гривни и други подобни, се оставя тази нощ навън „на студа”. И ако замръзне водата в него, зимата ще е здрава, а годината плодовита.
Утре, от 11:00 часа на същото място, ще бъде втората част на ритуала – напяването, наричането на пръстените.
И когато накрая музиката отново засвири български хора, жена от групата обикаляше хорото и подканяше желаещите моми и ергени да си вземат зърна от житото, да го поставят под възглавницата и по съня от тази нощ ще могат да гадаят за кого ще се оженят.