И водата в котлето е замръзнала, и годината ще е добра, и реколтата богата. Това обяви кокорбашийката, която подкани мало и голямо да дойде за наричане  на пръстените.
Вчера след обяд младите пуснаха в котлето своя „нишан”, а днес очакват с нетърпение какъв късмет ще им донесе новата година.
Преди това обаче, духовата музика беше по-напориста и подхвана кръшно българско хоро, на което се хванаха млади и не до там млади хора-от ансамбъл „Балканска младост”, от групата на автентичен фолклор на Диляна Гоцева, от публиката.
Хороводните песни на участничките в ритуала допълниха доброто настроение, след което започна и самото наричане: колкото звездичките в небето-толкова да са паричките в портмонето,  увенчани с успех дела-за награда нова кола, таз година-булка, а за догодина-люлка …наричанията и благопожеланията бяха посрещани с овации, с много смях и веселие. Във всяко от тях имаше пожелания  за любов, щастие, пари, благополучие, пътуване и работа, учене, плодородие и много късмет. Кому, каквото се падне. Който вярва, да вярва!
Защото накрая отново думата имаше духовата музика с нейните кръшни български народни хора.


А чешмата на майстор Золе редеше тихо своята легенда стара за любов, вярност и дълговечност на българските обичаи и традиции.