Октай Енимехмедов не е имал намерение да убие Ахмед Доган. Това съобщи на извънредна пресконференция Неделчо Стойчев, директор на Института по психология в МВР.

Според него, Енимехмедов е искал просто да направи политически преврат и да покаже на лидера на ДПС, че нещата трябва да се променят.

В дома на извършителя в София е намерено и предсмъртно писмо, защото е смятал, че може да загине.

"Октай Енимехмедов е използвал сигнално-звукови патрони, като целта му е била да покаже чрез звук на Ахмед Доган и на всички присъстващи, че мнението му трябва да бъде зачетено и Доган да разбере, че не е недосегаем", посочи Стойчев.

Енимехмедов също така обяснява деянието си като лично решение и по никакъв начин не приема да бъде свързан с други хора и мотиви.
"Това е моят начин да кажа на всички какво мисля", е заявил пред разследващите извършителят на нападението. Той се описва също така като български патриот, който прави това за доброто на държавата.

Стойчев съобщи, че нападателят над бившия лидер на ДПС Ахмед Доган е присъствал преди време и на събрание на политическото движение на Касим Дал. Неделчо Стойчев обясни, че в дома на извършителя в София е открита и папка от съответната пресконференция на Касим Дал.

Енимехмедов е обяснил пред психолозите, че преди около две години в неговия живот се е случил един идеологичен обрат, който го е накарал да започне да следи политическия живот в България.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов благодари на колегите от Института по психология, които до 03.00 часа през нощта са събеседвали с извършителя Октай Енимехмедов.

"Това, което беше намерено на адреса му в София, ще ни помогне да тълкуваме този случай", каза Цветанов.

До преди две години Октай Енимехмедов се е движил сред наркодилъри.

Министърът призова всички политици да бъдат умерени в изказванията си, защото именно те допринасят за решенията и деянията на нападатели като Октай Енимехмедов.

"За всичко това сме допринесли всички ние, които ежедневно участваме в медийното пространство, и формиране решенията и мисленето на много млади хора, които искат да покажат на обществото, че съществуват и също имат мнение, посочи вицепремиерът Цветанов.
Нека всички политици бъдат умерени в изказванията си, защото например изказването на Сергей Станишев преди време, в който той посочи, че правителството на ГЕРБ трябва да си замине, ако не с добро, то по другия начин, формират решенията на много млади хора.
По този начин хора, които се възприемат за патриоти като Октай Енимехмедов например, решават да променят нещата в политическия живот в България", каза Цветан Цветанов.