Общинската структура на ВМРО – Ботевград организира днес пресконференция на тема „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа”. В нея взеха участие Ангел Джамбазки – зам.-председател на ПП ВМРО, Стоян Иванов, председател на общинската структура на ВМРО, и Димитър Златев, председател на младежката организация на партията в Ботевград.


„Позицията на ВМРО дали трябва да се провеждат референдуми, или не, е била последователна в годините и ще продължим да я отстояваме такава, каквото е, а именно – референдумът е най-пряката възможност на българските граждани, като данъкоплатци, да изразят своята воля. Особено по такъв въпрос като изграждането на нова ядрена мощност. И по отношение на изграждането на ядрена централа позицията на ВМРО също е била последователна, още откакто събирахме подписи за защита на АЕЦ „Козлодуй”, 3 и 4-ти блок на която една дама, която днес е срещу референдумите, тогава чисто и просто продаде. Когато трябваше да преговаря за влизането на България в Европейския съюз, иначе миловидно изглеждащата г-жа Кунава, в качеството си на главен преговарящ, допусна затварянето на 3 и 4 блок по чисто политическа причина. Защото това беше внушението на Франция, за да си построи своя ядрена централа, в чийто управителен съвет се оказа и г-жа Кунева.
Единствената възможност България да бъде независима държава със своя енергетика и своя икономика е да има нови ядрени мощности и да развива съществуващите. Ние друг високотехнологичен износ нямаме – това е нещото, което ни е останало”, каза по време на пресконференцията Ангел Джамбазки. Според него има три групи интереси, които се срещат в темата за референдума – интересите на Турция, подкрепяни от Щатите – да се превърне тази държава в регионална суперсила и ние да бъдем в нейна зависимост, интересите на хората, които тук защитават най-различни лобита и интересът на българския народ. „Интересът на българския народ е в България да има енергетика, която да генерира приходи за образование, здравеопазване и доходи. Ние като български националисти казваме, че референдумът не е „за” или „против” БСП или ГЕРБ, а за бъдещето и развитието на България. Според нас успешната формула за строежа на новата ядрена централа е 51% държавно участие и 49% инвестиции”, допълни Джамбазки.
 
По време на срещата с местните медии зам.-председателят на ВМРО коментира инцидента по време на Осмата национална конференция на ДПС. „Не трябва да забравяме, че партията „Движение за права и свободи" е противоконституционна, тя е турска, етническа партия. По чисто политически причини оставиха тази партия да присъства формално в политическия живот на страната. От случилото се вчера не остана съмнение, че ДПС е проводник на други интереси. След като за нея в Република Турция се прави предизборна кампания – за нас това е пряка намеса във вътрешните работи на нашата страна. Видяхме, че на конференцията имаше делегати от Турция, имаше изселници, имаше хора, които защитават чужди интереси. Тези хора не са крепители на етническия мир. Етническият мир в Република България зависи само от нас българите. И не трябва да позволяваме на някой да ни извива ръцете и под формата на „етнически мир” да се нареди около държавния бюджет, на който те гледат като софра”, каза Ангел Джамбазки и допълни: „Видяхме поведението на така наречените либерали от ДПС, които смазаха човек от собствения си етнически произход. Те го смазаха като животно на земята. Ако не бяха служителите на НСО и един-двама от народните им представители, щяха да го убият на място. Това говори, че тези хора са изключително агресивни, първични в поведението си и това, което ни слагат като маска, е просто едно прикритие. Затова казваме, че тази партия не трябва да съществува в българския политически живот.”.


„Ние вчера видяхме нещо страшно. Във всеки едни момент ДПС може да предизвика напрежение. Половин час след случая г-н Юнал Лютви започна да говори за езика на омразата. Той не изчака разследването, причините, а веднага се възползваха от ситуацията”, каза Стоян Иванов. 
 
На пресконференцията стана ясно, че на 3-ти март ВМРО организира факелно шествие в Кърджали. „В проявата ще вземе участие и група от Ботевград. За тази цел от местната структура на ВМРО ще организираме транспорт”, съобщи председателят на младежкото ВМРО в Ботевград Димитър Златев.


„Решихме на 3-ти март да отидем в Кърджали заради изключителната наглост на ДПС и заради това, че показно отказаха да отбележат освобождението на града и отрекоха Балканската война. Традиционно всяка година ходим на връх Шипка, но тази година ВМРО ще отбележи Националния празник в българския град Кърджали”, допълни Ангел Джамбазки.