В края на декември, миналата година бе подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за развитие на селските райони за проект: „Рехабилитация на пътища и водопровод в населени места на община Етрополе”, включващ обектите: Рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа с. Рибарица и с. Бойковец – главни клонове, рехабилитация на общински пътища с. Малки Искър – с. Лопян и гр. Етрополе – с. Бойковец с подобект: Укрепване на свлачището при 7-ми км. от пътя.
Стойността на проекта е 5 375 378 лв. със срок за изпълнение 30 месеца.
Целта на проекта е подобряване на пътната и водопреносната мрежа в община Етрополе с оглед осигуряване необходимите условия за безопасност на движението по пътищата Етрополе-Бойковец и Малки Искър-Лопян, повишаване качеството на питейната вода и намаляване на авариите по водопровода в селата Рибарица и Бойковец.


Основни дейности по проекта:


Обект: Рехабилитация на път с. Малки Искър - с. Лопян:
Пътната отсечка е с дължина 2.767 км. Започва от края на с. Малки Искър и завършва при табелата в началото на с. Лопян. Предвижда се полагане на асфалтобетон с дебелина 4 см. и изграждане на площадка за разминаване и почивка, приспособена за хора с увреждания.


Обект: Рехабилитация на път гр. Етрополе - с. Бойковец с подобект: Укрепване на свлачището при 7-ми км. от пътя:
Пътната отсечка ще бъде рехабилитирана в 2 участъка:
І-ви  участък – от края на гр. Етрополе до „Полигона”
ІІ-ри участък – от кръстовището за Синия вир до началото на с. Бойковец
Общата дължина на двата участъка е 3.136 км. Предвижда се полагане на асфалтобетон с дебелина 4 см. и изграждане на площадка за разминаване и почивка, приспособена за хора с увреждания.


Обекти: Водопровод с. Рибарица и с. Бойковец – главни клонове:
Ще бъдат подменени главните  водопроводни клонове в цялото село. Трасето на новопроектирания водопровод е предвидено да се положи от страната на сега съществуващия водопровод, като изграждането му ще става на участъци от осово кръстовище до осово кръстовище. Предвижда се стария водопровод да се демонтира.


Текст:  Ивелина Ботева - Ст. експерт „ПИП”