В градската библиотека „Иван Вазов” се състоя представянето на книгата „Съкровището на Шишман”. В началото на събитието прозвучаха откъси от книгата, прочетени от възпитаници на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”.


„Съкровището на Шишман” е първата книга на Симеон Христов, познат като бас китарист на популярната група „Епизод”. Тя излиза от печат в края на миналата година. Отразява събитията в Българската държава през 14 век, когото Търново пада под нашествието на турските орди. Вдъхновението за написване на книгата авторът черпи от величавите подвизи в българската история. В романа са описани както реални исторически лица – цар Иван Шишман, султан Баязид Светкавицата, Бедредин Симавени - османския учен философ от онова време, боляринът Трошан, така и художествени образи, като тези на младия монах книжовник Момчил, неговата голяма любов Горица, началника на царската гвардия Войсил, които представят духа на онези наши предшественици, дали живота си за вярата и Родината.
„Съкровището на Шишман” може смело да се определи като поредната творба, интерпретираща историческата тема, която е от особено значение за българина. Симеон Христов обръща поглед към миналото, за да провокира чувството за национална принадлежност, да укрепи народното самосъзнание", каза при представянето на творбата главен библиотекар Людмила Чудомирова.


„Книгата тръгна към сърцата на хората, които харесват този начин на писане. Позволил съм си да взема ясно становище по неща, по които историците се пазят да дадат, и то не защото не знаят, а защото нямат достатъчно факти. Много малко е писано за онова време, най-вече за падането на Търновград”, сподели авторът на „Съкровището на Шишман” и допълни, че с голямо удоволствие е работил по образа на патриарх Евтимий.


„Не съм си позволи лукса да мърдам от историческата истина. Не съм се опитвал да показвам лошотията на онези времена. Търсил съм красивото, доброто, което тогава сме имали – този университет, тези свети хора и достойни воини. Някога ние сме били място на голяма духовност и аз мисля, че не сме загубили шанса да си върнем тази позиция. Много ми се иска тази книга да бъде полезна. Постарах се да я напиша така, че да се чете с лекота.”, каза още Симеон Христов и благодари на хората, които уважиха представянето на романа.


Присъстващите имаха възможност да си закупят екземпляр от „Съкровището на Шишман” на половин цена.