Традиционен базар на мед и пчелни продукти бе открит днес във фоайето на читалище “Христо Ботев”. Организатор на проявата, посветена на днешния празник – Свети Харалампий, е ОбС на Съюза на пчеларите и Община Ботевград. В нея участват пчелари от цялата Община.


Програмата по откриване на базара започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от отец Страхил. Поздрав за здраве и берекет към пчеларите отправи председателят на ОбС на Съюза на пчеларите Венетка Цолова. Последваха изпълнения на певческа група „Пей, сърце” при пенсионерски клуб „Детелина” – Ботевград и на група за стари градски песни „Весел живот” при пенсионерския клуб в Трудовец. Възпитаници на ОУ „Н.Й.Вапцаров”, с ръководител Първолета Василева, поздравиха пчеларите и гостите със сценка и рецитал. Програмата завърши с традиционния избор на „Пчела – Царица”. Този път късметът от питката на пчеларите се падна на бившия кмет на Скравена Симеон Георгиев. Той е един от водещите пчелари в Общината, член е на пчеларското дружество в селото. С тази дейност се занимава повече от 45 години. В момента Симеон Георгиев има 70 кошера.  


На въпроса как можем да сме се сигурни, че купуваме качествен мед, Румен Цветков, председател на пчеларско дружество „Димитър Панчев” - Ботевград, отговори така: „Има специализирани лаборатории, в които може да се изследва съставът на меда. Този вариант обаче струва и пари, и време. Затова би било добре да купувате мед и пчелни продукти само от производители, които добре познавате и сте сигурни в качеството на тяхната продукция.”.


Сред гостите на празника на пчеларите бе секретарят на общината Цеца Иванова.