Един от най-славните отбори в историята на българския баскетбол Спартак Плевен взе безпрецедентно решение да се откаже от участие за Купата на България, научи BBALL.BG. По непотвърдени данни този ход на ръководството идва, заради тежкото финансово състояние на клуба, от което няма излизане от няколко години насам.


Спартак е на девето място във временното класиране на НБЛ и като такъв трябваше да играе бараж, за да попадне в осмицата на турнира домакин, на която е Варна, а мачовете стартират в края на февруари. Плевенчани трябваше да спорят с осмия в подреждането на Лигата, в случая това е Черно море, но отборът от морската столица се класира за решителната фаза на Купата по право, тъй като бе избран от федерацията за нейн организатор. Така Спартак щеше да мери сили срещу седмия - Черноморец, но до такъв сблъсък няма да се стигне.


Баражът по регламент бе на разменено гостуване, с предимство при точковата разлика. Треньорът на Спартак Цветан Антов потвърди пред репортер на BBALL.BG по-рано днес, че тимът му няма да играе в турнира за Купата на България, но отказа да назове истинските причини за това.


Президентът на родната централа Георги Глушков обаче бе подготвен за решението на бившия си съотборник в националния отбор. "Той беше казал отдавна, че ако стане осми, Спартак ще играе бараж, но ако стане девети, ще се откаже. Явно е преценил, че в момента така трябва да постъпи, а причините не искам да коментирам", призна единственият българин, носил екипа на отбор от НБА специално пред BBALL.BG.


Последното паметно участие на Спартак в турнира за Купата бе през пролетта на 2009 г., когато плевенчани приеха надпреварата в своята зала "Балканстрой" за първи път в новия й формат - финална осмица. Домакините стигнаха до бронзовите медали, а бяха на косъм от отстраняване на шампиона Лукойл Академик на 1/2-финал. Студентите все пак отстъпиха трофея в битката срещу Левски. Капитанът на Спартак Хрисимир Димитров донесе морална утеха на феновете като обра индивидуалните награди на турнира и бе избран за MVP.


През 2006 г. Цветан Антов също изведе Спартак до бронз за Купата, а златния миг на клуба бе през далечната 1996-а, когато под името Плама спечели трофея. Това е първият случай от съществуването на Спартак, в който плевенчани развяват бялото знаме без бой за Купата, притиснати до стената от липсата на средства.