Получих едно отворено писмо с искания по темата енергетика. Искам изрично да подчертая, че цента на тока се  определя от ДКЕВР като независим регулатор. Ние можем само да препоръчаме. От 1 март, ако се съгласят от ДКЕВР, можем да намалим цената на тока с 8%. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция.

Няма да национализирам  ЕРП-та  в България. Категорично съм против, каза още той. И трите ЕРП-та ще бъдат глобени, а в рамките на днешния ден лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, отсече Бойко Борисов.

За мен и ГЕРБ е по-изгодно да подам оставка веднага. Въпреки това няма да го направя, за да зарадвам Сергей Станишев и Ахмед Доган. Ще се боря докрай, заяви премиерът.

Това, което чух от прокуратурата, че са съобщили и от Комисията за борба с корупцията знам, че ще има мерки срещу електроразпределителните дружества. Глобени са 3 ЕРП-та с по 1 милион още като дойдохме и ако се наложи, пак ще го направим. В рамките на деня ще бъде отнет лиценза на ЧЕЗ. Другото важно е парламентът и всички политически сили, ако искат, да изберат с 2/3 целия състав и председателя на ДКЕВР. Ако другите партии са толкова демократични, да ни излъчат хората, които искат да влязат в ДКЕВР, заяви премиерът.

Според него има електромери, които се манипулират. „Инкасаторите пипат едни електромери за сметка на други. Това че са закупили трифазни електромери на цената на 4-5, които ни вършат работа, ДКЕРВ умишлено са направили и това, за да отиде после на сметката на потребителите. Също така скъпата зелена енергия, цената беше 800 лева за киловат час за енергия от вятър и слънце, скъпите централи Марица 1 и 3, аз много пъти казвах до какво ще доведе. Вината, която имаме, е с назначаването на Семерджиев. Трайков ми го предложи, след като дойдоха сигналите от ЧЕЗ, съм го уволнил. Негова вина ще бъде доказана в съда“, уточни още Борисов.

„Говорил съм с г-н Златев от Комисията за защита на потребителите и всички могат да заведат колективни искове. И всички, които имат 20% от фактурите, да заведат жалби – ще им бъдат проверени сметките и електромерите за сметка на ЕРП-тата. Съветвам ги да го направят. Едно от елдружествата даде пример миналата година - уволни всички инкасатори. Ние можем да поработим и в тази посока“, смята още министър - председателят.

Даниела Пеловска, която е написала отвореното писмо до премиера,  заяви, че тези митинги имаха за цел създаване на свободно гражданско общество и нека никой да не си преписва каквито и да е заслуги и да си мисли, че има право да се възползва от волята на България и да оглави протестите. "Ако това правителство подаде оставка, утре не само няма да има парламент, а той ще бъде сринат.

Питам какво се случва с Румен Овчаров – установени са огромни злоупотреби в енергетиката, какво се случва с Лидия Шулева, те трябва да отговарят за криминални деяния спрямо държавата си. Крайно време е да се разбере, че България е европейска държава, а не живеят аборигени. Има още неща, които трябва да се свършат, но това е работа на прокуратурата, на съда и на следствието, но се надявам, че политическият чадър с многото пари вече е затворен", каза още тя.

Дияна Канева, протестиращ, каза, че не е знаела за какво са поканени от министър Добрев, но са присъствали на вземането на решенията. Искам да призова всички, които протестират, да не се поддават на вандалщини, че утре от нашия джоб ще се плащат щетите.
Борисов добави, че ако ЕРП-та се национализират, трябва да се платят всичките инвестиции, които са направили. Трябва да се извадят няколко милиарда.

На въпрос каква е истината за оставката на Симеон Дянков, премиерът отговори, че при него няма сигнал, че е участвал в корупционни схеми. Той направи много за финансовата дисциплина и за нас, нямаше никаква подкрепа нито в партията, нито от хората. Единствено аз го подкрепях. Ние трябваше още от първия ден на управлението ни да плащаме високите пенсии на Станишев. Освен финансов министър, Дянков е и вицепремиер – ако половината от работа е да запазим финансовата дисциплина, другата е създаването на икономически растеж, а в това отношение той се справяше зле. Не беше комуникативен и с министрите, за да се срещнат с него – трябваше да дойдат при мен. Второ, електронното правителство се направи много малко, а той беше отговорен пред мен, трето – защо трябваше да ми причини това с зърнопроизводителите", уточни Борисов.

Борисов заяви, че полицаите също са хора и имат семейства и сметки за ток. На въпрос какво се очаква от Томислав Дончев, той заяви, че се очаква да запази финансовата дисциплина, а от двамата – Дончев и Павлова – да се задвижи икономиката.

Винаги съм бил много диалогичен, а г-н Сидеров ни подкрепяше три години и тогава имаше ЕРП-та. Притеснен съм от ниските доходи, а не от политическите партии. Надявам се да не ни спрат еврофондовете, защото ако така върви държавата и това ще стане, каза още Борисов.

Попитан за какво си е говорил с президента Путин сутринта, той заяви, че регулярно двамата си говорят. Той ми благодари за това, че по "Южен поток" в срок се движат нещата.

„Вече има приет бюджет. В следващите месеци финансовият министър трябва да пази финансовата политика и да даде въздух на икономиката. Дончев е финансов министър, защото доказа, че може да създава финансови екипи и е много добре познат в Брюксел. За три години съм осигурил финансова стабилност, построил съм повече, отколкото предишните за 20, ако вземете София като модел, може да видите, че има вече пътни дъги, детски градини, училища. Аз си тръгвам с вдигната глава. Ако не изкараме мандата, АМ “Тракия“ няма да тръгне май месец, тя няма да бъде завършена.

На въпрос ако протестите на хората продължат, дали ще предизвика предсрочни избори, Борисов заяви, че остават 4-5 месеца и няма да се върже на играта на Иван Костов – да остане в експертно правителство с коалиции. Майсторски ни подведоха да обираме пасивите им вече 4 години - и Синята Коалиция, и Яне Янев, и Сидеров излязоха и казаха, че подкрепят самостоятелното правителство на ГЕРБ.

Може и не Цветан Цветанов да е началник на предизборния щаб на предстоящите избори. Това ще го мислим. Това каза премиерът Бойко Борисов на въпрос дали това, че Цветан Цветанов ще е началник на предизборния щаб означава, че той ще подаде оставка от заемания пост.

Винаги съм казвал, че ако има растеж в икономиката – ще има промяна в доходите, няма да фалирам държавата, допълни той.