След като правителството подаде оставка, има много хора, които досега не са гласували за ГЕРБ, но застават в подкрепа на ГЕРБ. Това каза Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи в оставка, в предаването „Насреща с Люба Кулезич” по ТВ7.

Според Цветанов - това е така, защото хората виждат колко много е направило правителството - спортни зали, за зърнопроизводителите и т.н.

България е парламентарна република. В България има възможността гражданското общество да участва в контрола на изпълнителната власт, каза Цветанов. Това, което видях на някои протести, съм убеден, че бяха провокатори: Смърт на НАТО, Смърт на ЕС, палене на знамето на ЕС – каза Цветанов.

Станишев с неговото послание, че ако не си отиде правителството с мир, ще си отиде по друг начин, както и това, което Кутев казваше вчера, за бомбички и ножове, това е сценарий, с провокации да предизвикват сблъсъци, смята Цветанов. Представете си - ако Борисов не си беше подал оставката, какво щеше да се случи в България. Има много представители на организираната престъпност, с много ресурси, чиито интереси са накърнени.

Къде беше гражданската позиция, когато МВР и министър Цветанов залавяха "Наглите". Някой излезе ли да защити жертвите на "Наглите", някой излезе ли да защити жертвите на "Килърите", попита Цветанов. Защо никой не излезе да говори за Брендо. Но тези, които подкрепят политиката на правителството, не са хора, които ще излязат на улицата, това са хора мислещи, каза Цветанов. Изцяло подкрепяме справедливите искания на българските граждани, но в момента виждате как определени лица започват да заемат лидерски позиции, някои от тях са свързани с политически сили, посочи Цветанов.

На въпрос за Симеон Дянков, Цветанов каза - това е кадрово решение, което не бих искал да коментирам. Но премиерът каза ясно, че при нови избори, при ново формиране на кабинет на ГЕРБ след тях, Симеон Дянков няма да участва в следващия кабинет, каза Цветан Цветанов.