През 1997 година и през 2013 година - това са цели 16 години, мотивите на хората да излязат на улицата са едни и същи. Нищо не се е променило. Това заяви бившия кмет на София и  служебен премиер през 1997 година Стефан Софиянски в предаването "Тази неделя" в ефира на БТВ.

Държавата винаги е управлявала собствеността си там, където я има. Важно е да вкараш такава регулация, която да ти позволи да не се допускат пропуски. Това, което доведе до тези проблеми е липсата на две последователни правителства, ясна политическа стратегия, ясна енергийна политика. И Станишев и Борисов не знаеха какво да правят и затова се обърнаха към народа за референдум, категоричен е той.

Според него трябва да се приеме един баланс в енергетиката. "Не е възможно правителството да е паднало заради интереси в енергетиката. То падна заради това, че не успя да се справи с икономическата криза, а сега се задава и финансова. Държавният резерв е похарчен, междуфирмената задлъжнялост е много висока, икономиката е в колапс. Ще има криза и в здравеопазването, и в общините, те нямат средства", смята още Стефан Софиянски.

Трябва ни работещо правителство с работеща финансова политика. Политиката на дескриптивност бе грешна и е мит илюзията за финансова стабилност. Финансова стабилност на бедни хора няма. В ситуация на криза се отива на максимален дефицит, не е страшно да се харчат пари. Един министър на финансите не трябва да пести, трябва да има бърз оборот на паричната маса, но това трябва да се прави разумно и правилно, смята още той.

Днес трябва да се използва членството на България в ЕС и фондовете. Бих започнал от цената на тока - първо да се види тя, после да се противопостави миналогодишното и сегашното потребление като електричество и  дали злоупотребяват ЕРП-та, смята той.

Попитан от какво е забогатял, той заяви, че не се чувства забогатял. "Има нормално ежедневие и си изкарвам парите с работа. Не се чувствам и беден", допълни още той.