И след като преди време специалисти стигнаха до гениалния извод, че кравите нанасят на екологията на Земята значително по-голяма вреда от автомобилите и самолетите с изпражненията си, днес, търсейки алтернативни и по-малко замърсяващи източници на енергия, Холандия откри новата си икона – млекодайната крава.

Великото откритие е, че изпражненията на една крава може да осигуряват електричество и топлина на седем домакинства, предаде АФП.

Пилотен обект в това ново направление на енергетиката е образцова ферма със стотина млекодайни крави, чиито изпражнения се събират и изпращат в силоз от 1100 куб.м, за да бъдат загрети до 37 градуса – температура, при която се развиват бактерии, превръщащи ги в метан.

Този газ захранва динамо, инсталирано до силоза и електричеството, което се произвежда, е достатъчно да затопля комплекс от 800 жилища, които предстои да бъдат построени.

“Предлагаме между 6000 и 8000 киловат часа дневно”, казва директорът на проекта. В самия обор проектът не предизвиква никакво видимо вълнение.

Петнистите крави – в черно и кафяво - мирно преживят и гледат кротко. Високотехнологичното начинание не ги интересува.

Режимът им се състои в хранене, което заема повечето време, редовно четкане на козината им до блясък със специално устройство, доене и почивка.

А специален робот, приличащ на малка снегориначка, кръстосва в коридорите и между животните и събира ценните екскременти, които след това се отправят в силоза.

Целта на фермата е да утрои капацитета си и да захранва и станция с биологичен метан за коли с приспособен двигател. Тази система, оказва се, е много по-малко замърсяваща.

Колкото до остатъчния продукт от торта, той се складира в друг силоз и ще бъде използван за торене на почвата. Никакви отпадъци – затворен цикъл.

Така фермата се превръща в малка електроцентрала, около която се организира животът на хората. Единственият засега недостатък на тази чиста енергия е цената й.

Производството на един киловатчас електроенергия чрез ферментация струва между 15,5 и 18 евроцента, което е значително по-скъпо от електричеството, произвеждано от АЕЦ или ТЕЦ.