Учениците от II и IV клас на ОУ „Васил Левски” – с. Литаково прегърнаха идеята на  фондация "Човек Плюс” и институт "Ре-Генезис" и се включиха в световната инициатива, наречена още Ден на розовата фланелка. По традиция тя се отбелязва всяка последна сряда на месец февруари.
На учениците предварително беше разяснена целта на инициативата и всички откликнаха с огромно желание. Те се облякоха в розово и на дрехите си поставиха  емблеми с надпис  „Тормозът спира тук!”. По този начин децата изразиха своята съпричастност към всички, станали жертва на насилие. Към тях се присъединиха  възпитателката на втори клас Милена Николова и класната ръководителка на четвърти клас Христина Коцева .
Училищната програма, посветена на инициативата, включваше, беседа с участниците и презентация под наслов  „Всички сме хора...НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!
НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН, БЪДИ РАЗЛИЧЕН!”
Учениците отправиха апел за приобщаване към борбата с насилието в училище, който ще разпространят във всички класове. Апелът гласи: „НИЕ - УЧЕНИЦИТЕ ОТ ВТОРИ И ЧЕТВЪРТИ КЛАС НА ОУ ”ВАСИЛ ЛЕВСКИ” - с.ЛИТАКОВО,    ВИ ПРИЗОВАВАМЕ ДА БЪДЕМ ДОБРИ! ДА СЕ УСМИХВАМЕ ПО-ЧЕСТО! ДА НЕ ДОПУСКАМЕ АГРЕСИЯТА И ГРУБОСТТА ДА ВЛИЗАТ В НАШИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ! НЕКА РАЗТВОРИМ СЪРЦАТА СИ ЗА ЛЮБОВТА! НЕКА БЪДЕМ ПРИЯТЕЛИ!"