На 1 март всички българи посрещат Баба Марта, един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция.  Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи.


Червеният цвят в бита на народа е средство за предпазване от болести.


Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца – червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други – многоцветни, но с преобладаващо червено. Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество. В традиционните български мартеници са вплетени парички, скилидки сух чесън, синци, мъниста, железни халки, косми от конска опашка, черупки от охлюви и др. Затуй мартеницата се смята за амулет, който предпазва от зли сили.


На 1 март всички си разменят мартеници, окичват се животни и дървета, за да бъдат здрави.


Те се носят или до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво. После я връзват на плодно дръвче, изричат едно желание и вярват, че то непременно ще се сбъдне.


На 1 март вече повече от 10 години учениците от ОУ „Христо Ботев” с. Лопян даряват всеки дом в селото с мартеница, пожелават здраве на стопаните и берекет на реколтата.


И тази година традицията не бе нарушена – изработиха се мартеници от деца и учители. Групи ученици, ръководени от представители на ученическия парламент и учители, обиколиха Лопян и предадоха своето ведро настроение на възрастните жители.


Нашето посещение бе очаквано и посрещнато с благодарност и много усмивки!


Текстът е изпратен по редакционната поща.