Причината за отбелязването на специален ден на жената са многобройните протести за подобряване на условията на труд, породени от бурната индустриализация в началото на 20-ти век. Жените настояват за по-малък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване, за еднакво право на заплащане с това на мъжете, за подобряване на ролята им в семейството.


За първи път международният ден на жената се чества  през 1911 г в Германия, Швейцария, Дания и Австрия. През 1913 г празникът се отбелязва и в Русия и Франция. През 1914 г. честването на деня на жената във всички страна става на тази дата – 8-ми март.


През 20-те години на миналия век празникът се позабравя. Но през 60-те години с масовото разпространение на феминизма, отново се преражда. През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.


Днес Осми март е официален празник в:  Албания, Армения Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Казахстан, Китай, Камерун, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам.



По повод 8-ми март botevgrad.com поздравява дамите със стихотворението на Стефка Граматикова – учител по български език литература и председател на Сдружението на литературните творци „Стамен Панчев” в Ботевград.


Жена


Раздавай се, раздавай!
Като мазохист бичувай себе си, Ти – жертва на садисти,
защото си единствена!
Защото те боготворят и те линчуват,
защото те препъват и те вдигат,
защото само Ти ще можеш да превържеш раните,
които причини.
Или на теб ти причиниха?


Не искай нищо, никога не искай!
Като Христос смири се, Ти – курбан за егоисти,
защото си най-чиста!
Защото си и слънцето, и мрака,
защото си и буря, и покой,
защото само Ти си любовта, която търсят всички.
А може би и ти?


Не чакай никой, никого не чакай!
Като единак вълчей се, Ти – за глутницата – Самка,
защото си различна!
Защото си и звяр, и самодива,
защото си жестока, и си мила,
защото само Ти си Всичкото сред нищото,
което всеки мъж желае.


...А ти го знаеш!


Раздавай се,
не искай
и не чакай....


Но винаги бъди Жена!