Проектът за отбелязване на Международния ден на ромите в Ботевград е изготвен  съвместно от община Ботевград и фондация „Съвремнност”. За реализация на разработката са осигурени 1812 лв. от Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси. Средствата бяха разходвани за подготовка и провеждане на  музикално-артистична програма и различни спортни дисциплини по по повод днешния празник на ромите.

За честване на Международния ден на ромите в Ботевград пристигна лидерът на партия „Евророма” Цветелин Кънчев. Той и кметът на Ботевград Георги Георгиев положиха първа копка в основите на спортна площадка, която ще бъде изградена в ромската махала до един месец. След това двамата откриха първата в България паметна плоча в чест на ромите, паднали в жертва на Холокоста. Тя е поставена на ромския куб.

Героги Георгиев пожела на ромите да бъдат живи и здрави и да се случват хубави неща на тях и семействата им. „И занапред българи и роми ще живеем заедно, както досега сме правили, и ще отбелязваме подобаващо всички празници. Искам да декларирам пред вас, че ще изпълня обещанията, които ви дадох по време на изборите. Слагам началото с новата спортна площадка. Нейното изграждане започва от утре” – заяви кметът в част от словото си пред ромската общоност.

Поздрав към ромите отправиха още  Цветелин Кънчев, общинският съветник от Евророма Васко Михайлов и експертът в отдел "Интеграция на етносите" Радослав Христов. 

Ромският празник продължи с изпълнение на традиционни танци, стихове и демонстрация по таекуондо.