Британците масово призоваха премиера Дейвид Камерън да спре задаващото се според тях нахлуване на български и румънски работници на Острова. Електронната петиция в подкрепа на искането им събира по 1000 подписа в час, съобщи вчера в. „Дейли стар”.

„Българските граждани не представляват заплаха и не са в тежест на социалната система в Обединеното кралство”, коментира за „Монитор” поредната UK кампания срещу източноевропейците говорителят на МВнР Димитър Япраков. По думите му посолството ни на Острова многократно е разяснявало ползите от европейската политика за свободно движение на хора и стоки. „Това винаги е било отбелязвано и от ЕК”, допълни Япраков.

От британското посолство в София пък коментираха, че поданиците на кралицата са свободни да изразяват мнението си по всички политически и социални въпроси, пише още "Монитор". Те се безпокоят от миграцията и това се вижда от броя на подписалите петицията. Важно е парламентът да реши дали да има дебат по темата, казаха за “Монитор” от британското посолство. Той щял да даде възможност на хората да изразят притесненията си, но нямало да обвърже правителството с определени действия.

Отлагането на падането на ограниченията за работа на Острова в началото на 2014 г. би наложило преразглеждане на отношенията на страната с ЕС, както и промяна в Лисабонския договор.

Междувременно в Брюксел президентът Росен Плевнелиев е разговарял по темата с френския си колега Франсоа Оланд и британския премиер Дейвид Камерън. „Не е редно България да бъде сочена за проблем, какъвто няма. Така тя се превръща в удобен виновник”, категоричен бе той. По думите му това е политизиране, което е излишно и неконструктивно.

Повод за поредната истерия във Великобритания станаха изказванията на някои експерти, които прогнозираха, че над 350 000 души ще се насочат към Обединеното кралство след падането на бариерата. Само за няколко дни след коментарите им под стартиралата петиция са се подписали близо 115 000 души, което е достатъчно да започне дебат в парламента. Британците искат от политиците си да намерят механизъм за удължаване на това ограничение с още 5 г. Основните им опасения са свързани с увеличаващия се брой на молбите за социални помощи. Англичаните се притесняват и от това, че болниците и общежитията за социално настаняване са претоварени и не могат да поемат нова вълна от емигранти.

„Тази петиция показва, че правителството тотално се е провалило в политиката си за миграцията и това се усеща от хората. Те казват: „Стига толкова”, заяви лидерът на британската партия за независимост Найджъл Фараж, който нашумя покрай изказването си, че Великобритания не е готова да прибере социално слабите и неграмотните хора с престъпно минало от България и Румъния.