Организация в подкрепа на носителите на СПИН в САЩ заведе дело срещу компания за порнофилми в Лос Анджелис за това, че ръководството на фирмата не прилагало закона на градските власти актьорите задължително да използват презервативи по време на творческия процес.


Правната норма беше приета по време на референдум, проведен през ноември 2012 г. успоредно с президентските избори. Само че AIDS Healthcare Foundation (AHF) били алармирани, че компанията Immoral Productions не спазва предписанието. Засега създателите на порното не са реагирали на обвиненията.


През януари група компании, създаващи "филми за възрастни", заведоха контра дело срещу законодателите на Ел Ей срещу ограниченията. Порногиганти като Vivid Entertainment и Califa Productions, както и актьори, изявяващи се на това поприще, твърдят, че тази индустрия взима достатъчно мерки за предпазване на главните действащи лица в техните продукции от СПИН и други болести, предавани по полов път. Те се позовават и на първата поправка на американската конституция за свобода на изразяването. През 2011 г. производителите на порнофилми в Калифорния бяха принудени временно да преустановят работа, след като тест за СПИН на актьор се оказа положителен. Според Film LA Inc., която издава разрешителните за работа на филмовите компании в и около Ел Ей, 5 % от снимачните 45 500 дни на година са за продукция на филми за възрастни.