За втора поредна година Петя Гаврилова – ученичка от 7 „б” клас, се класира на първо място в училищния кръг на състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе днес в ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Второ място зае Мартин Маринов от 5 "а" клас. Двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 20 април в София. Националният кръг на състезанието ще се състои на 11 май в хотел „Хилтън” в столицата.


В училищния кръг на надпреварата се включиха общо 23-ма ученици от четвърти до седми клас /включително/. В състава на журито, което оценяваше участниците, влизаха учителите по английски език Анелия Йорданова и Жанет Стоянова. Гост на събитието беше Евгения Иванова - директор на ОУ "Н.Й.Вапцаров".


Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. 


Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира.


Организатор на състезанието е Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” в партньорство с Корпус на мира на САЩ в България. То се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” и под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и Посолството на САЩ.