С писмо до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц българските евродепутати възразиха срещу опит за дискредитация на България в ЕП.

"В изложба, организирана от "Платформата за Европейска памет и съвест" и център "Хана Аренд" на тема "Тоталитаризмът в Европа", бе направен опит да се опетни историята на страната ни чрез неверни факти и изображения", съобщиха от пресофиса на Антония Първанова в Европейския парламент, пише inews.bg.

Изложбата представя фотоси и данни за тоталитарните режими (фашизъм, национал-социализъм и комунизъм) преди и след Втората световна война в 14 страни (Естония, Литва, Латвия, Полша, Германия, Източна Германия, Холандия, Чехия, Чехословакия, Словакия, Унгария, Словения, Румъния и България).

"Не става ясно защо са избрани всички бивши социалистически страни плюс Германия и Холандия", се отбелязва в съобщението.

В паната, посветени на България, под заглавие "Властова структура, отговорна за военни престъпления и/или престъпления срещу човечеството: Българско правителство 1941-1944" на първо място е показан Хитлер заедно с Теодор Данекер и Адолф Бекерле.

"Свръхекзотична е идеята като член на българското правителство заедно с Хитлер да бъде представен и цар Борис III", коментират от офиса на Първанова.

Единствената друга страна, на която Хитлер се появява с изключение на Германия, е България.

"Още по-неточно е обвинението към цар Борис III за депортацията на българските евреи, който всъщност е изиграл основна роля за спасяването им – факт признат в Израел и подчертан с благодарност от Шимон Перес в Европейския парламент", подчертават още от кабинета на Антония Първанова.

В писма до Дирекция "Комуникация и организация на събития” към ЕП и до председателя Мартин Шулц нашите евродепутати категорично се противопоставиха на включването на нацистките германски лидери на паната, посветени на България, както и представянето на изопачени исторически факти, целящи дискредитирането на страната ни.

Ръководството на Парламента прецени, че подобна изложба представлява нарушение на правилата на Европейския парламент за провеждане на събития и представяне на експозиции. И паната, посветени на България, са свалени.

Всъщност изложбата не е предизвикала интерес и само един евродепутат присъствал на откриването.