Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите е наложила текуща месечна санкция на общинска фирма „ВиК Бебреш” за това, че зауства отпадните води без да ги пречиства. Глобата е в размер на 9600 лева. Санкции на дружеството са наложили още РЗИ – София област и  ДКЕВР. Регулаторният орган е санкционирал ВиК с 15 000 лева. Това каза управителят на ВиК Гачо Гачов по време на обсъждането на отчета на фирмата за 2012 година. Гачев съобщи, че обжалва пред съда текущата месечна глоба.
Отчетът на ВиК предизвика въпроси от страна на съветниците. Христо Якимов попита каква е ситуацията с делото, по което фирмата е осъдена да плати общо 159 000 лева обезщетение и разноски по него. Адвокат Стоян Стоянов отговори, че лицето, което е починало по време на изпълнение на служебните си задължения, е имало застраховка, но близките искат да получат и обезщетение.
Цеца Христова постави въпроса: „Има ли опасност от воден режим, като се има предвид, че нивото на водата в язовир „Бебреш” е 19 метра под преливника?”. Според управителя на ВиК такава опасност на този етап няма. „Нивото на язовира се повишава с 20-30 см на денонощие”, допълни Гачо Гачев. Той каза още, че е правено допитване до „Напоителни системи” АД дали язовирът се използва и за нуждите на Община Правец, но отговорът е бил отрицателен.
Николай Живков се поинтересува какви са договорните отношения на ВиК с Напоителни системи. В отговор Гачо Гачев заяви: „Имаме договор с Напоителни системи за ползване на условно чиста вода. В момента по него водим спор. В договора е заложена клауза, според която фирма ВиК няма право на достъп до съоръжения, които са нейни, но се намират на територия на Напоителни системи. По тази причина не сме подписали договора. Иначе им плащаме от 3500 до 4000 лева на месец.”.
Иван Гавалюгов попита дали дружеството е изпълнило решението на ОбС, според което до края на 2012 година то трябва да внесе дивидент в размер на 30 000 лева в общинската хазна. Отговорът на Гачев бе: „Би трябвало да се случи обратното, тъй като дружеството е вложило собствени средства в изграждането на редица обекти в Ботевград и селата.”.
Д-р Горгачева постави въпрос, свързан с откритите водоизточници, на който управителят на ВиК отговори така: „Откритите водохващания, с изключение на язовир „Бебреш”, съществуват повече от 50-60 години. Поддържаме ги, в изправност са, но едно сериозна засушаване няма как да не се отрази върху водоснабдяването в селата.
Кметът Георги Георгиев даде положителна оценка за работата на управителя на ВиК, но изрази тревога за това, че дружеството има големи задължения в размер на 420 000 лева и вземания, които възлизат на 683 000 лева. Той каза, че ВиК трябва да предприеме сериозни мерки за събиране на тези средства, както и да се активира дейността на контролното бюро към фирмата, чиято цел е да разкрива кражбите на вода.
По време на обсъждането стана ясно, че фирма ВиК е депозирала официално писмено заявление пред Басейнова дирекция, че за нуждите на Община Ботевград тази година са необходими 6 милиона кубика вода от язовир „Бебреш”. „Това означава, че Напоителни системи ще носят отговорност пред съответните институции, ако Ботевградска община остане без питейна вода”, допълни Георги Георгиев.
Отчетът на ВиК беше приет с 26 гласа „за”, против гласува Николай Живков, а Иван Гавалюгов се въздържа.