"Ние трябва да си зададем въпроса - в тази световна криза при твърде голямата уязвимост на България може ли икономическият кораб да се води от Станишев. Изборът за България е - или криза, или Станишев", каза в предаването "Коритаров live" икономическият съветник на президента Димитър Иванов.

Той прогнозира сериозни трудности в банковата система в страната и посъветва българските граждани да бъдат изключително умерени в желанието си да инвестират, тъй като страната е на границата на втора голяма финансова криза за последните 11 години, ако не се вземат спешни икономически и политически мерки.

50 лева днес струват колкото 38 лева през 2005 г., когато правителството дойде на власт, посочи Димитър Иванов. Според него формирането и функционирането на това правителство показва невъзможност да се продължи по настоящия олигархичен модел.

В подкрепа икономическият съветник на президента даде примери за притежаваното от най-богатият българин, което се изчислява на 3,54% от брутния вътрешен продукт на страната/БВП/.

Тримата най-богати българи притежават над 7% от БВП. За сравнение Иванов посочи, че 56-те милиарда долара на най-богатият американец - Бил Гейтс - възлизат на 0,4 на сто от БВП на САЩ. А най-богатият американец за всички времена Рокфелер е имал 2% от БВП на Америка.