През миналата година по вина на мотоциклетисти са станали 370 тежки ПТП /5,7% от общо регистрираните в страната тежки ПТП/, загинали са 38 души и са ранени 395 души. В сравнение с 2011 г. ПТП са повече с 52, загиналите - с 12, ранените - с 45. По вина на водачи на леки автомобили през 2012 г са настъпили 4717 тежки ПТП, загинали са 419 и са ранени 6051 души.
По вина на мотопедисти -  108 тежки ПТП , загинали са 3 души и са ранени 120. В сравнение с 2011 г  ПТП са повече с 4, ранените са повече с 15, загиналите са по-малко с 6.
По вина и с участие на мотоциклетисти са загинали общо 48 души и са ранени 589, по вина и с участие на мотопедисти - 4 загинали и 181 ранени.


Основните причини за ПТП-тата са:
-несъобразена скорост /общо/  - 230 ПТП, с 29 загинали  и 238 ранени
/от тях поради несъобразена скорост с пътните условия -  191 тежки ПТП, 27 загинали и 195 ранени; несъобразена скорост при намалена видимост -2 ПТП с 1 загинал и 2 ранени/;
-неправилно изпреварване  - 9 ПТП, 1 загинал, 10 ранени
-неспазване на безопасна дистанция - 17 ПТП, 1 загинал, 17 ранени;
-внезапна промяна посоката на движение - 3 ПТП с 1 загинал  и 3 ранени; 
-неспазване предимство на превозно средство на кръстовище -14 ПТП с 1 загинал и 17 ранени;-  навлизане в лентата за насрещно движение  - 6 ПТП с 8 ранени;
-отнемане предимство на пешеходец - 12 ПТП с 1 загинал и 13 ранени;
-употреба на алкохол - 18 ПТП  с 20 ранени.



Най-авариен за водачите на мотоциклети е периодът юни - септември  - 224 тежки ПТП /60,5%/, при мотопедистите  за същия период 67 ПТП /62%/
Най-авариен е часовият период  13.00 - 00.00 ч - 278 тежки ПТП с мотоциклетисти, 30 загинали и 299 ранени. Най-голяма е концентрацията на ПТП и пострадали има между 14.00 и  20.00 ч  /192 тежки ПТП /52 %/, с 20 убити /53%/ и  233 ранени /59%/. 



Известно е, че управлението и возенето на мотоциклет или мотопед са несравнимо по-рискови от това на  автомобили. Водачите и пътниците не са защитени и всяко падане или удар в друг автомобил или крайпътно препятствие води до изключително тежки последици, дори когато скоростта не е голяма. Затова пътна полиция предупреждава: „Най-опасни за пътни злополуки са улиците в населените места. Застраховайте се с намалена скорост - в рамките на разрешената, а на конфликтни места - и по-малка. Опасностите в селищата са на всяка крачка: разсеян и /или бавен недовиждащ възрастен човек, който излиза неочаквано на платното; внезапно втурващи се на улицата играещи деца; майки с колички; невнимателен или неправоспособен водач, който в последния момент ще ви затвори пътя, отнемайки предимство; нарушител, който навлиза в кръстовището при червен сигнал на светофара;  шофьор, най често възрастен,  който не  наблюдава огледалата за обратно виждане и започва завой наляво или в обратна посока без да е забелязал приближаващия отзад мотоциклетист /мотопедист/; внезапно появило се  дете - на велосипед, ролкови кънки, скейтборд, куче и много други  опасности. При висока скорост не можете да реагирате  и да предотвратите удар и падане.
Помнете, че пешеходците и велосипедистите, особено децата и възрастните, не могат да преценяват реално скоростта на приближаващия мотоциклет /мотопед/ , времето за което би пристигнал до конфликтната точка и възможностите на мотоциклетиста да маневрира или спре! Това е още една причина да сте много предпазливи и да намалявате значително скоростта  при забелязване на такива участници в движението, които могат внезапно да излязат на платното. 
Бъдете много предпазливи и не изпреварвайте автомобили в зоната на кръстовища  извън населените места. Често настъпват злополуки, когато автомобилът, който сте започнали да изпреварвате, внезапно предприеме  маневра - завой наляво,  и ви затваря пътя в последния момент.
Не се движете на минимална дистанция зад автомобила пред вас..
Безопасното движение с мотоциклети и мотопеди изисква  да не се правят дори най-малки компромиси с техническата изправност: светлини, спирачки, състояние на гумите; лагерите, веригата, амортисьорите,  осите  и т.н. Дори най-малки хлабини  в ходовата част, при високите скорости могат да предизвикат опасни вибрации, които да изхвърлят мотоциклета извън пътя. Износените, повредените или неподходящи гуми увеличават вероятността от падане на завои. Потърсете компетентна консултация и помощ в  специализирани  автосервизи за консултации и ремонт.”.